Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Matspanaren: Bovete

Ört under cover

Bovete är trots namnet inget sädesslag utan en ört.

Men dess egenskaper och näringsvärde kan jämföras med havre, vete, råg och korn.

Bovete är naturligt fritt från gluten och blir allt vanligare i takt med att antalet glutenintoleranta ökar.

Vad: Av bovetets frukter gör man mjöl, gryn och flingor.

Bovete är lättsmält, rikt på mineraler och har en nötaktig smak.

Hur: Bovetegryn är gott till gröt och mjölet kan användas till brödbak. Du kan även äta bovetegryn i stället för ris.

Andra användingsområden är till exempel som bas i sallad, i soppor eller att fylla grantinerade grönsaker med.

Eller varför inte testa pannkakor på bovete.

Rostat bovete är gott som müsli.

Laga bovete: Skölj kornen och koka i 2-3 gånger vatten. Koka upp och sjud på svag värme i 30-40 minuter. OBS! Bovete innehåller ett färgämne som kan vara allergiframkallande. Skölj därför alltid bovetet i hett vatten, eller häll bort det första upp-koket för att får bort färgämnet.

 

Köps: I välsorterade mataffärer eller hälsokostbutiker.

 

Kul att veta: Klassiska blinier görs på bovete.

 

Förvaring: Torrt och svalt.

 

Källa: Saltåkvarn, Masesgården