Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Matspanaren: Nötspecial

Nötter är goda och nyttiga men tyvärr också fulla med fett.

I måttliga mängder är de utmärkt mat eftersom de är rika på fibrer och mineraler.

Se upp med kalorierna bara. Använd dem hellre som krydda i mat än som tilltugg, då är det lättare att ha koll på mängden.

Eftersom nötter är så rika på fett bör de förvaras svalt för att inte härskna. 0-4 grader är lagom för de flesta nötter.

På grund av fetthalten är hållbarheten begränsad. Upp till ett par månader, ett år brukar de klara sig.

Cashewnötter

Foto: patrick persson

Cashewnötter växer faktiskt på träd. Trädet bär frukt, äpplen, och nötterna bildas i änden på cashewäpplet.

Cashewnötter innehåller mycket omättade fetter och är rika på mineraler, vitaminer och protein.

Cashewnötter säljs alltid utan skal. Smaken är mild. Nötkärnorna är njurformade och har en beige färg.

Cashewnötter är gott i grytor, sallader, wok-och risrätter, som tilltugg (särskilt om de saltas och rostas i ugn innan) eller i desserter.

100 gram cashewnötter innehåller

Kalorier: 581 kcal

Fett: 47 g

Protein: 15 g

Kolhydrater: 28 g

Pistaschnötter

Foto: andreas LUNDBERG

Pistaschnötter växer i klasar på buskliknande träd.

När nöten (eller egentligen frukten) är mogen öppnar skalet sig lite och det är lätt att bryta av och plocka ut fröet (nöten).

Pistaschnötter används sällan i matlagning men är jättegoda som snacks, i glass, desserter och bakverk.

100 gram pistaschnötter innehåller

Kalorier: 602 kcal

Fett: 49 g

Protein: 21 g

Kolhydrater: 23 g

Jordnötter

Foto: Pär Johansson

Jordnöten är egentligen inte alls en nöt utan en ärtväxt som växer på låga plantor, själva "nöten" växer i marken.

Den tillhör en av världens 20 viktigaste näringsväxter.

Fetthalten är hela 49%, varav 6,8% är av det sämre mättade fettet. Jordnötter är också rika på zink, som är viktigt för immunförsvaret. De innehåller också folsyra som är viktigt att få i sig om man är gravid.

Jordnötter äts vanligen rostade och saltade som snacks, eller som jordnötssmör. De kan också användas i bakverk, glass och desserter.

100 gram rostade jordnötter innehåller

Kalorier: 585 kcal

Fett: 49 g

Protein: 27 g

Kolhydrater: 11 g

Hasselnötter

Foto: jerker ivarsson

Hasselnötter säljs både utan och med skal.

De är späckade med E-vitamin- 50 gram ger hela dagsbehovet. De är också rika på protein, fibrer, mineraler och omättat fett.

Vanligaste användningen är i bakverk och desserter.

100 gram hasselnötter innehåller

Kalorier: 644 kcal

Fett: 63 g

Protein: 13 g

Kolhydrater: 10 g

Mandel

Foto: sara ringström

Mandlar förekommer i två varianter, söt och bitter. Vildväxande mandlar är bittra, söta mandlar är oftast odlade.

Mandlar är rika på E-vitamin, järn, zink, kalcium, magnesium och fibrer.

Sötmandel används oftast i godis och bakverk.

Bittermandel är mindre än sötmandeln och används i bakverk för att framhäva mandelsmaken.

100 gram sötmandel innehåller

Kalorier: 595 kcal

Fett: 52 g

Protein: 20 g

Kolhydrater: 14 g

Paranöt

Foto: björn lindahl

Paranötter odlas inte. De växer vilt i Amazonas och skördas därifrån.

Botaniskt sett är paranöten ingen nöt utan en kapselfrukt. Den mogna kapseln är klotrund och tillsluten i toppen med ett lock. Kapseln väger ca 3 kg och innehåller ca 25 "paranötter" som sitter så tätt i kapseln att det hårda skalet omkring varje kärna formats av nötterna intill.

Paranöten har ett hårt, skrovligt, gråbrunt skal. Den är trekantig. Den gula, avlånga nöten omges av en tunn brun hinna.

Paranötter äts som godis, i bakverk och desserter.

100 gram paranötter innehåller

Kalorier: 657 kcal

Fett: 66 g

Protein: 14 g

Kolhydrater: 5 g

Pekannöt

Pekannöten är avlång och rynkad, på samma sätt som valnöten.

Smaken är mild och söt, därför används pekannötter med fördel i bakverk, kakor, godis och glass.

100 gram pekannötter innehåller

Kalorier: 670 kcal

Fett: 68 g

Protein: 8 g

Kolhydrater: 10 g

Valnöt

Foto: björn lindahl

Valnötter växer på träd.

De säljs både hela och skalade. Skalet är ljust brunt, skrovligt och tydligt delat i två halvor.

Varje skal innehåller två nötkärnor som är väldigt oregelbundna i formen.

Valnötter härsknar lätt och smakar då bittert. Förvara dem svalt, gärna 0-4 grader för att undvika detta.

Valnötter används främst i bakverk, desserter och konfekt. De kan också användas i sallader.

100 gram valnötter innehåller

Kalorier: 660 kcal

Fett: 62 g

Protein: 14 g

Kolhydrater: 14 g

 

Källa: Livsmedelssverige