Dagens namn: Maurits, Moritz
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Matspanaren: Chokladspecial

Choklad görs på kakaobönor och socker.

Kakaobönan är fet men innhåller en hel del nyttigheter. Bland annat kalcium, järn, fluor och A-vitamin.

Choklad innehåller en liten mängd koffein. Det huvudsakliga stimulerande ämnet är teobromin, som inte har lika stark effekt på centrala nervsystemet som koffein.

Svensken äter allt mer choklad. Sen 1990 har godiskonsumtionen ökat från 11 till 17 kilo per person och år.

Mörk choklad

Foto: tobias grahn

Mörk choklad innehåller, förutom kakaobönor, bara socker. Eventuellt vanilj och sojalecitin.

Mörk choklad ska innehålla minst 35% kakaomassa (inklusive minst 18% kakaosmör och minst 14% fettfritt kakaopulver) av den sammanlagda vikten för att uppfylla den lägsta kvalitetsbeteckningen enligt Livsmedelsverket.

100 gram mörk choklad

548 kcal

Fett: 32 g

Protein: 6 g

Kolhydrater: 60 g

Mjölkchoklad

Foto: sara ringström

Lägger man till mjölkpulver i smeten får man mjölkchoklad. Mjölkpulvert förändrar karaktären på chokladmassan och gör den krämigare och sötare.

 

100 gram mjölkchoklad

555 kcal

Fett: 34 g

Protein: 8 g

Kolhydrater: 56

Vit choklad

Vit choklad innehåller ingen kakao alls utan görs på kakaosmör, socker, mjölkpulver, vanilj och lecitin.

Kakaosmör kommer från kakaobönan men är nästan färglöst och har bara en svag arom.

Kvaliten på vit choklad varierar. De sämre innehåller mindre kakaosmör och känns lätt dammiga i munnen.

100 gram Vit choklad

577 kcal

Fett: 38 g

Protein: 8 g

Kolhydrater: 54 g

Läs mer

Choklad – allt du behöver veta om en läcker böna