Dagens namn: Leopold
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Knappt 6 000 kronor för första HD-DVD spelaren

Toshibas lågpriskrigar mot Samsung

Toshiba börjar sälja sin HD-DVD spelare i Sverige i slutet av september, eller i början av oktober.

Nu kan Prylportalen avslöja att priset blir mellan 5 500-6 000 kronor. Med andra ord hälften av vad Samsungs första Blu-ray-spelare kommer att kosta.

framtiden HD-DVD ersätter DVD-tekniken med bättre upplösning. framtiden HD-DVD ersätter DVD-tekniken med bättre upplösning. Foto: toshiba

David mot Goliat. HD-DVD mot Blu-ray. Kampen om kunderna när det gäller tekniken som ska ersätta DVD hårdnar även i Sverige. I USA är kriget i full gång, där finns både Toshibas första HD-DVD spelare och Samsungs första Blu-ray spelare ute i butiker.

 

Här inom en månad

Under hösten kommer kampen även att föras i Europa. I slutet av september eller i början av oktober börjar Toshiba att sälja den första HD-DVD spelaren i Sverige. Den kommer då att kosta hälften så mycket som Samsungs Blu-ray spelare som kommer senare under hösten.

- Vi har fått ett ungefärligt pris som kommer att hamna mellan 5 500 kronor och 6 000 kronor, berättar Henrik Johansson på Toshiba i Sverige.

Vet ni när den kommer att börja säljas i butik i Sverige?

- Vi räknar med att börja sälja den i början av oktober, men vi hoppas att vi kan få ut den till butik redan i slutet av september. Men det har vi ännu inte fått något klartecken på.

Hur är efterfrågan på den här spelaren?

- Just nu har vi 100 förbokade apparater och vi tror och hoppas på att den kommer att sälja bra.

Hur är det med filmtitlar då?

- Vi räknar med att det kommer att finnas mellan 80-90 titlar i Sverige när spelaren släpps. Innan året är slut ska det finnas 200 filmtitlar ute i butikerna, berättar Henrik Johansson.

 

En exklusivare variant

Priset på denna HD-DVD spelare blir alltså hälften av vad Samsungs Blu-ray spelare kommer att kosta när den dyker upp i butik någon gång senare i höst. Dessutom kommer en till variant från Toshiba som blir lite dyrare, räkna med att den modellen kommer att kosta 2500-3000 kronor mer än den första spelaren. Ingen av dessa spelare är inspelningsbara. Samma sak med Samsungs Blu-ray spelare. Den är inte heller inspelningsbar.

Niclas Lidström