Dagens namn: Mårten
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Virusspridare dömd för databrott

Kränkt av myndigheter – ville berätta

En 34-årig man från Härnösand har dömts för att ha tillverkat och spridit dataviruset Ganda.

Viruset skickades bland annat till Aftonbladet, SVT och Tidningen Ångermanland.

I dag dömde Ångermanlands tingsrätt 34-åringen till villkorlig dom och dagsböter. Han ska också betala drygt 106 000 kronor i skadestånd till åtta personer och företag som drabbats av stora problem på grund av viruset.

Kränkt – ville berätta för världen

Det var för fyra år sedan som 34-åringen, i ilska över upplevda kränkningar från myndigheter, skapade dataviruset Ganda.

Viruset, en så kallad mask, spreds via ett mejl. Mottagarens dator genomsöktes efter mejladresser varpå masken skickade sig själv vidare till ett stort antal mottagare.

Bland annat drabbades Aftonbladet, SVT och Tidningen Ångermanland som fick tusentals e-postmeddelanden.

Tidningen Ångermanlands mejlserver kraschade efter cirka 10 000 mejl och SVT fick cirka tusen mejl i timmen under flera dagar. Aftonbladet, som lyckades lägga in en spärr mot mejlen, stoppade 33 000 melj som masken orsakat.

Förstod inte skadan

Den dömde försvarade sig med att han inte insett omfattningen av sin skapelse och bara ville sprida berättelsen om hur han misshandlats av myndigheterna.

Han hävdade också att han inte insett att viruset kunde stänga av mottagarens virusskyddsprogram innan det började sprida sig.

– Det var en chock när jag dagen efter slog på tv:n och fick se nyheterna, säger han i polisförhören.