Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Matspanaren: Exotisk frukt

8 färgstarka nyheter

Uttrycket ”Frukt är godis" är en klassiker, som få instämmer i. Ett äpple må vara späckat med vitaminer och hur nyttigt som helst, men någon chokladpralin är det inte.

De här exotiska frukterna däremot är en helt annan femma. Nya former, främmande smaker och oväntade konsistenser är roligt för munnen.

Tyvärr brukar priset vara ganska högt jämfört med annan frukt, så det är en lyx man inte kan unna sig varje dag. Men det kanske kan vara ett alternativ till ostbrickan på lördag kväll? Om inte annat för att vidga sina vyer och få i sig en rejäl dos vitaminer.

Vissa frukter är så nya att vi inte har lyckats få tag i några näringsuppgifter. Men man kan ju njuta ändå.

Ammi Bohlin

Babaco - gott i smoothie!

Avlång gul papayasläkting. Sött fruktkött som påminner om jordgubbe, ananas och papaya. God i fruktsallad. Kan blandas med glass eller yoghurt till en smarrig smoothie. Förvaras kallt.

 

Cherimoya - smakar som ananas!

Oval-hjärtformad frukt. Cherimoyan är slät, eller liknar en tallkotte i skalet. Fruktköttet är gulvitt, mjukt och smältande och påminner om ananas, jordgubbe och banan. Bör förvars svalt. Äts som den är som dessert eller med glass.

 Energi per 100g: 97 kcal

Fett: 0g

Protein: 1g

Kolhydrater: 23g

 

Curuba - släkt med passionsfrukten!

Avlång frukt som tillhör passionsfruktfamiljen. Fruktköttet är geléartat med syrlig och aromtisk smak. Äts naturell eller mixa med mjölk till en härlig smoothie.

 

Feijoa - intensiv sötsyrlig smak!

Oval frukt som är släkt med guava. Kallas ibland ananas-guava. Fruktköttet är gult med mycket intensiv, sötsyrlig, nästan parfymerad smak. Äts naturell, till glass eller i fruktsallad.

Energi per 100g: 50 kcal

Protein: 1,3g

Fett: 7g

Kolhydrater: 10g

 

Japansk mispel - behöver inte skalas!

Rund eller oval frukt från Japan i plommonstorlek. Saftigt gult eller orange fruktkött med mild och söt smak med lätt syra. Används på samma sätt som plommon och körsbär. Skalet kan ätas, även om det är lite segt.

Kiwano - påminner om gurka!

Är ursprungligen från Nya Zeeland. Grönt och saftigt fruktkött med konsistens som kärnhuset i en gurka. Mild uppfriskande smak som påminner om banan med lime. Äts naturell eller i fruktsallad. Funkar även i räkcocktail.

Energi per 100g: 25 kcal

Protein: 0g

Fett: 0g

Kolhydrater: 3gLitchi – vanlig i desserter!

Valnötsstor kinesisk frukt med tunt, hårt, sprött skal och vitt saftigt fruktkött som påminner om muskatdruva. Konserverad litchi är vanlig som dessert på kina-restauranger. Äts som den är. Bör förvaras svalt plastpåse.

 

Energi per 100g: 66 kcal

Protein: 1g

Fett: 0g

Kolhydrater: 18g

 

Maracuya - god med glass!

Ett slags passionsfrukt från Brasilien. Inne i frukten finns en mängd små kärnor omgivna av mjuk, saftigt fruktkött med aromatisk, frisk och syrlig smak. Äts naturell eller som parfait, sorbet eller glass.