Dagens namn: Gerhard, Gert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

”Höj arbetsgivar- avgiften med fem procent”

Vänsterpartiet vill göra det dyrare med otrygga anställningsformer

NORRKÖPING Det ska kosta att anställa otryggt.

Därför vill vänsterpartiet höja arbetsgivaravgiften med fem procent för vissa anställningsformer.

– Det ska bli svårare att utnyttja människor på arbetsmarknaden, sa partiledare Lars Ohly när han inledningstalade på vänsterpartiets kongress.

I samma andetag föreslog Lars Ohly att i alla fall för tillfället tona ner kravet på sex timmars arbetsdag. Den gamla vänsterparollen ska finnas kvar som en vision, men framöver ska man tala om ”en förkortad normalarbetstid.”

– Det är ingen tvekan om att en förkortad normalarbetstid skulle föra med sig många positiva effekter. Ändå har vi inte lyckats genomföra den och stödet för kravet är med all sannolikhet mindre i dag än för 25 år sedan, sa Lars Ohly.

För enligt vänsterledaren finns viktigare frågor. Som den om otrygga jobb i form av timanställningar, behovsanställningar och projektanställningar.

Betalar högt pris

– Det högsta priset för otrygga anställningar betalar alla de, ofta ungdomar, som inte kan få hyreskontrakt eller ta ett lån därför att de inte har en säker anställning.

Därför vill Ohly straffa arbetsgivare som inte erbjuder trygga jobb med en femprocentig höjning av arbetsgivaravgiften.

Han lyfte också ett annat gammalt vänsterkrav om garanterad rätt till heltid för de som jobbar deltid mot sin vilja.

Vänsterpartiets kongress i Norrköping har ”förändring” som tema. Förändring av politik och arbetssätt. Bland annat ska partiet bli mer synligt.

– Vi vänsterpartister måste bli bättre på att lyssna på människor, sa Ohly och berättade om alla sina besök på skolor, arbetsplatser och busshållplatser runt om i landet.