Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Opal Viking vann Nationernas Pris

Foto: Gerard Forni

I Sverige har han inte vunnit på 19 månader.

På kontinenten är Opal Viking en megastjärna.

Nu kan Kolmårdens stolthet även lägga Nationernas Pris i Milano till sin digra meritlista.

Strejken i Italien tvingade Nils Enqvist att lägga om höstens schema för sin stjärna. Det blev hemresa och start på Solvalla istället för en sedvanlig turné på sydligare breddgrader. Men nu har italienarna börjat köra travlopp igen och på söndagen var Opal Viking tillbaka som en vinnare.

Segern i Nationernas Pris togs som så ofta efter tidig ledning. Invändige Filipp Roc och Davide Nuti svarade visserligen ut den svenske favoriten runt första sväng och Jorma Kontio fick trycka till rejält för att överta. När farten dämpades anslöt Lutfi Kolgjini och Garland Kronos på utsidan och svenskduon varvade på 1.14.

I slutsvängen hissade Garland Kronos nödflagg och när Jorma Kontio samtidigt ryckte undan öppnades luckan för hemmahoppet Filipp Roc. Denne närmade sig hastigt, men mållinjen dök upp i rättan tid och räddade segerchecken på motsvarande drygt 1,5 miljoner kronor till Sverige.

– Jag missbedömde hästen i rygg en aning och kunde ha väntat med att dra undan. Men nu gick det vägen ändå och även om det blev hårt i mål kändes det hela tiden att vi skulle hålla undan, berättade Jorma Kontio som var imponerad över hästens insats.

– Vi fick beskedet att loppet skulle köras i fredags och hästen kom inte fram förrän sent lördag kväll. Det var absolut inte den bästa förberedelse man kan tänka sig och jag tycker det här visar vilken järnhäst Opal Viking är.

Ny start om två veckor

Därmed passerade Opal Viking sex miljoner insprunget under 2008 vilket gör honom till landets klart vinstrikaste travare.

Segertiden blev 1.12,6a/2 100 meter. Fastlåst som trea med gott om krafter kvar satt Algiers Hall medan Garland Kronos galopperade som slagen.

Närmast väntar ytterligare två lopp i Italien innan Nils Enqvist styr kosan mot Frankrike för den sista uppladdningen mot Prix d'Amerique. Nästa start blir i Kommunloppet i Montegiorgio 23 november, ett lopp Opal Viking vann 2006.

Robin Johansson/Kanal75