Dagens namn: Maurits, Moritz
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Forskare vill vaccinera barnen först

Skolbarn och deras föräldrar är grupper som bör prioriteras vid vaccinering mot influensa. Det anser en grupp forskare i USA.

Socialstyrelsen tycker att resonemanget är intressant.

Förslaget byggs på avancerade matematiska beräkningar av två stora influensaepidemier. Syftet var att ta reda på hur ett program för vaccination ska läggas upp för att skydda hela befolkningen på bästa möjliga sätt.

Slutsatsen blev att det mest effektiva är att vaccinera skolbarn i åldern 5-19 år, och deras föräldrar. Barnen är stora smittspridare, vilket ofta drabbar föräldrarna. Forskarna anser att en sådan strategi kan stoppa en epidemi med hjälp av relativt få medicindoser. Studien presenteras i tidskriften Science.

Den svenska strategin mot svininfluensa, H1N1, går ut på att snabbt komma igång med vaccinering, snarare än att rikta insatserna mot vissa grupper. Denna modell bygger på andra matematiska beräkningar.

– Vi har inte alls definierat en så tydlig motor för smittspridningen, säger Anders Tegnell, smittskyddschef på Socialstyrelsen, till Göteborgs-Posten på nätet.

Han tycker att de amerikanska forskarnas modell är intressant, men påpekar att mönster för smittspridning kan variera mellan olika länder.