Dagens namn: Lovisa, Louise
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Piloterna söp sig fulla – före bombanfallet

Skulle attackera Libyen

De brittiska officerarna hittades redigt berusade på torget i staden Gioia del Colle i Italien. Samma dag skulle de ha deltagit i ett bombanfall.   De brittiska officerarna hittades redigt berusade på torget i staden Gioia del Colle i Italien. Samma dag skulle de ha deltagit i ett bombanfall. Foto: DONATO FASANO/AP

Piloterna skulle rädda det libyska folket.

Men timmarna före ett bombanfall över Libyen söp de sig stupfulla.

Nu har de brittiska officerarna skickats hem.

Två pints – ungefär en svensk liter – öl är gränsen för hur mycket piloter i det brittiska flygvapnet får dricka före ett anfall.

”Låg kollapsad”

När officerarna vid den brittiska flygbasen hittades en tidig morgon i mars i staden Gioia del Colle i Italien hade de sannolikt druckit mycket mer än så.

De hittades ”nästan paralyserade” klockan sex på morgonen, mitt på torget i staden, skriver brittiska tidningen The Sun.

– Den ene ramlade runt på piazzan, den andra låg kollapsad på marken, säger en talesman för den italienska styrkan till tidningen.

Piloterna skulle bara timmar senare ha flugit sina Typhoonflyg i ett anfall över Libyen.

I stället var de så fulla att de fick hämtas hem av sina chefer. De har också fått en reprimand, skriver flera brittiska tidningar.

Alkoholförbud

– Två anställda har fått återvända från avdelningen i Gioia del Colle efter olämpligt beteende, säger en talesman för justitiedepartementet till Daily Mail.

– Händelsen har inte påverkat vår förmåga att fortsätta vårt uppdrag, fortsatte talesmannen till tidningen.

Även de andra medarbetarna vid basen fick alkoholförbud efter händelsen.