Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Israel förstörde svenskt miljonkraftverk

Israel har förstört ett 182-miljoners kraftverk som Sverige "lånat ut" till Palestina.

Nu slipper Palestina betala tillbaka pengarna.

Biståndsminister Gunilla Carlsson menar att Israel borde ersätta Palestinierna.

Pengarna lånades ut till Palestina av regeringen 1999 och skulle gå till bygget av ett elkraftverk på Gazaremsan. Men elkraftverket har förstörts av Israels försvarsmakt i flera omgångar och går nu inte att använda. Eftersom kraftverket står stilla genererar det heller inga pengar.

Ska inte behöva betala dubbelt

När biståndsministern Gunilla Carlsson besökte Gazaremsan under måndagen meddelade hon att Sverige skänker pengarna till Palestina.

– Jag tycker inte att palestinierna ska betala en skuld för något som förstörts av något annat. Då tycker jag att biståndet får betala dubbelt istället för att låta palestinierna betala dubbelt, säger biståndsminister Gunilla Carlsson till Sveriges Radio.

Tanken var att pengarna skulle betalas tillbaka i takt med att elkraftverket började generera el - och pengar. Men eftersom det är förstört har palestinierna bett om att få slippa betala tillbaka lånet, något Gunilla Carlsson tycker är rimligt. En del av lånet har redan betalats tillbaka eftersom palestinierna köpt elkraftsutrustning från svenska företag.

Israel borde betala

Men egentligen borde Israel stå för kostnaden, menar hon.

– Jag har noga undersökt om det är möjligt att återkräva förstörda installationer, humanitär hjälp som blir fördyrad och så vidare. Men vi har ingått avtal med palestinierna så det är palestinierna som ska driva den rättsliga processen, inte Sverige, säger hon till Sveriges Radio.

Senaste TV-klippen