Dagens namn: Bodil, Boel
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Juholts angriper regeringen i spåren av nya Saabkrisen

"En ansvarsfull regering agerar snabbt, klokt och handfast"

Partiledare Håkan Juholt (S) beklagar den nya krisen i Saab.

Han säger att socialdemokraterna alltid är redo att bidra till insatser för svensk fordonsindustri – och passar på angripa regeringen.

– En ansvarsfull regering agerar snabbt, klokt och handfast.

Krisen i Saab slog till med förnyad kraft mot de anställda i dag. Lagom till midsommarfirandet fick de beskedet att biltillverkaren inte har pengar att betala ut lönerna.

Näringsminister Maud Olofsson (C) sa vid en presskonferens att hon dagligen pratar om Saab men framhöll bolagets eget ansvar.

Juholt: Andra regeringen gör mer

Håkan Juholt skickade ut ett pressmeddelande där det tydligt framgår att han anser att regeringen borde göra mer när Saab hamnat i svårigheter på grund av tuff konkurens:

– I det sammanhanget kan jag konstatera att andra länder länders regeringar varit betydligt mer aktiva än den svenska och försökt hitta konstruktiva lösningar i samarbete med sin fordonsindustri.

Maud Olofsson räknar med att vara kvar i Stockholm i helgen för att direkt kunna fatta nödvändiga beslut om Saab.

"Vi är alltid redo"

Håkan Juholt nöjer sig med att via pressmeddelandet djupt beklaga situationen och framhålla att han "hyser stor sympati för de anställdas situation". Han understryker också att socialdemokraterna "alltid är redo att bidra till insatser och investeringar som ökar framtidsmöjligheterna för svensk fordonsindustri" – och passar på att angripa regeringen:

– En ansvarsfull regering agerar snabbt, klokt och handfast när kriser uppstår som påverkar tiotusentals arbetstillfällen, säger Håkan Juholt.

Regeringen får underkänt

Lars Johansson, Socialdemokraternas näringspolitiske talesperson, ger regeringen underkänt. Han lyfter fram hanteringen av Antonov, som stoppas trots grönt ljus från Riksgälden:

– Man kan inte bara skylla på andra.

Anser du att regeringen är medansvarig om Saab går i konkurs?

– Deras passivitet kan bidra till att Saab inte klarar detta. Saab har en fantastisk personal som är oerhört lojal men det är ett hårt slag att få i ansiktet att man inte får lön till midsommar.