Dagens namn: Björn, Bjarne
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Slog till bakifrån

Österbergs partidistrikt krävde Juholts avgång – mitt under VU-mötet

TUFFA DISKUSSIONER Mitt under VU:s sammanträde gick bland annat Västmanlands distrikt öppet ut med att kräva Håkan Juholts avgång. Distriktets ordförande Sven-Erik Österberg satt då i mötet där Håkan Juholt slogs för sin politiska överlevnad.   TUFFA DISKUSSIONER Mitt under VU:s sammanträde gick bland annat Västmanlands distrikt öppet ut med att kräva Håkan Juholts avgång. Distriktets ordförande Sven-Erik Österberg satt då i mötet där Håkan Juholt slogs för sin politiska överlevnad. Foto: URBAN ANDERSSON

Sven-Erik Österberg blev petad av Håkan Juholt.

Under det tuffa VU-mötet spelade han huvudrollen.

Och slogs stenhårt för att avsätta sin ordförande.

Sven-Erik Österberg petades som gruppledare i riksdagen av Håkan Juholt för mindre än ett år sedan.   Sven-Erik Österberg petades som gruppledare i riksdagen av Håkan Juholt för mindre än ett år sedan. Foto: MAGNUS SANDBERG

Bland det första Håkan Juholt gjorde som nyvald partiledare i slutet av mars 2011 var att peta ex-ministern Sven-Erik Österberg från posten som gruppledare i riksdagen.

Samme Österberg, ledamot i verkställande utskottet, kom att spela huvudrollen i det två dagar långa dramat på S-högkvarteret i Stockholm.

Stenhårda diskussioner

Mitt under stridsmötet gick två S-distrikt ut och blev de första att öppet kräva Juholts avgång – Örebro och Västmanland.

Ordförande i Västmanland är Sven-Erik Österberg.

– Vi har skickat in synpunkter under mötet, men inte fått några svar. Vi har haft diskussioner med vår VU-representant, säger en distriktsordförande.

Enligt samma källa var diskussionerna på krismötet stenhårda. Att de öppna kraven kom var allt annat än okontroversiellt bland flera företrädare ute i distrikten. Men trycket på att Juholt skulle bort var för stort.

Redan i förrgår hade Sven-Erik Österberg med sig en kravlista från S-distrikten i Mälardalen – som visade ett kraftigt missnöje med partiledaren.

Men hans eget missnöje med sin partiledare visade sig långt tidigare. Redan den

30 november fick Österberg frågan i SVT:s Aktuellt om han hade förtroende för Håkan Juholt. Han vägrade då att uttala direkt stöd, något som även Thomas Östros senare gjorde.

Togs ut bakvägen

När Håkan Juholt anlände till mötet i går morse var han fast besluten om att fortsätta kampen, trots att allt fler tunga socialdemokrater gått ut och krävt hans avgång.

– Det här är inte ett sådant möte, utan vi vässar nu vår strategi inför våren för att på allvar utmana den borgerliga regeringen, sa han.

När Österberg anlände var tonen en helt annan. För andra dagen i rad kunde han inte svara på frågan om S fortfarande skulle ha en partiledare vid dagens slut.

– Det är det som ska diskuteras. Vi måste vända på alla stenar för att fundera på vad vi ska göra, sa han.

Efter mötet togs Håkan Juholt ut bakvägen. Han åkte raka vägen hem till sina söner i Oskarshamn.