Dagens namn: Hilding
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Löfvens löften

Stjäl Reinfeldts stöld-taktik – och friar till vd:arna: beundrar er

KO-LO-SSALKUL Med förre If Metallbasen Stefan Löfven som partiordförande för Socialdemokraterna har partiet vänt åter till kärnfrågorna - och Wanja Lundby Wedins LO flyttat fram sina positioner. Det nya (S)jälvförtroendet syntes på Runö kursgård i går.   KO-LO-SSALKUL Med förre If Metallbasen Stefan Löfven som partiordförande för Socialdemokraterna har partiet vänt åter till kärnfrågorna - och Wanja Lundby Wedins LO flyttat fram sina positioner. Det nya (S)jälvförtroendet syntes på Runö kursgård i går.

Fredrik Reinfeldt ville stjäla arbetarna från Socialdemokraterna.

Nu försöker Stefan Löfven rivstarta genom att sno direktörerna från Moderaterna.

– Regeringen och näringslivet har inte en tillräckligt bra dialog, säger den nye S-ledaren.

De senaste åren har Moderaterna snott åt sig många av de traditionella S-väljarna och kallat sig för ”Sveriges nya arbetarparti”. På M-stämman i slutet av oktober försökte Fredrik Reinfeldt även distansera sig från arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv genom att säga att de var ett särintresse bland andra.

Uttalandet fick organisationens vd Urban Bäckström att rasa.

– Det är ett slag i ansiktet samtidigt som Moderatledaren själv sätter sig på den högsta piedestalen, sa Bäckström.

Frostig relation

I går fick han eldunderstöd av den nyvalde S-ledaren Stefan Löfven, som höll tal på ett möte med Samak, arbetarrörelsens nordiska samarbetskommitté.

– Jag känner många företagsledare och beundrar många av dem. Man kan inte betrakta dem som ett särintresse, man kan inte heller betrakta fackliga organisationer som ett särintresse, sa Löfven.

Relationen mellan näringslivet och alliansregeringen har stundtals varit frostig. Där ser den nya S-ledaren nu möjligheter att ta initiativet.

Trots att Stefan Löfven bara har varit partiledare i fyra dagar verkar han redan ha stakat ut sin strategi.

Målet är fler jobb och medlet är en aktiv näringslivspolitik.

– Vi ska framförallt utveckla och förtydliga politiken för jobben. Det måste till en näringspolitik som bygger på flera delar, säger han.

Han utmanade även Fredrik Reinfeldt vad gäller ordning och reda i statsfinanserna, ett av regeringens paradnummer. Flera gånger under talet slog han fast att en sund ekonomi är avgörande för nya jobb.

– Avgörande för den svenska modellen är en ekonomi som definieras av trygghet, samarbete och ordning och reda, sa Löfven.

Från Svenskt Näringsliv hördes omgående positiva tongångar

– Det här visar på ett konstruktivt förhållningssätt till näringslivet. Jag ser fram emot att S utvecklar en bra politik för företagande och jobb, hälsar Urban Bäckström via sin presschef Peter Isling.

Hyllades i går

I går kväll höll Stefan Löfven även sitt förs ta tal för sina kollegor i S riksdagsgrupp. Talet fick applåder och hyllades efteråt av bland andra Sven-Erik Österberg:

– Hans erfarenhet i jobbfrågan är väldigt bra och där behöver vi komma igen.

Enligt Österberg kommer opinionssiffrorna nu att peka uppåt:

– Jag tror det kan vända ganska snabbt. Det skulle inte förvåna mig om vi tar någon procent redan i nästa mätning som är gjord under Stefans tid som partiledare, säger han.