Dagens namn: Edvard, Edmund
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Wikileaks blåste inte Manning

Folk ska inte hindras att dela med sig information

DEBATT I en artikel om ”Julian Assanges moraliska kollaps” hävdar Dan Josefsson att Wikileaks inte borde ha tagit emot material från Bradley Manning utan att först ha gjort en närmast psykiatrisk undersökning av källan så att den inte kan ”tänkas vilja skryta om saken på krogen eller i ett chattrum, och på så vis förstöra sitt liv”.

Bradley Manning identifierades genom att han sökt upp och chattat med Adrian Lamo, en ex-hackare som tidigare åkt fast när han bröt sig in i New York Times datasystem och kunde tänkas ha förståelse.

Tidskriften Wired publicerade senare de (påstådda) chattloggarna. Lamo påstår tidigt att han är både journalist och präst och indikerar att Manning kan räkna med källskydd och tystnadsplikt.

Ett förtroende byggs upp: Manning hade sex med män fast han tvivlar nu på sin könsidentitet och planerar bli Breanna Manning. Snart skulle han degraderas och avskedas från militären, trots spetskunskaper om teknik och underrättelseinhämtning. Lamo i sin tur var bisexuell med ett ex som var man-till-kvinna-transsexuell.

Lamo angav dock Manning till myndigheterna redan efter ett par dagar och fortsatte sedan dra ut information.

 

Läckandet var ingen ingivelse. Manning såg igenom maktpolitiken när han beordrades spåra upp irakiska intellektuella som varit kritiska mot korruptionen hos premiärminister Maliki.

I arkiven hittar han en video från en Apache-helikopter. Han inser att den stämmer med New York ­Times rapport två år tidigare om dödade Reutersjournalister. Civila människor mejades ned och Manning brottas i månader med insikten om krigets realitet.

Inspirerad av fredspristagaren Eli Wiesel kommer Bradley Manning till slutsatsen att de som vet måste berätta. Wikileaks får filmen. Ambassadtelegrammen visar hur regeringar för befolkningar bakom ljuset: ”information skall vara fri … den hör hemma i offentligheten”, förklarade han för Lamo, ” … utan information kan allmänheten inte fatta informerade beslut”.

Manning till Lamo angående Assange: ”Han vet väldigt lite om mig, han tar källskydd über-seriöst … han arbetar inte med dig om du avslöjar för mycket om dig själv”. Dan Josefsson verkar säga att ”äkta journalister” måste slippa konkurrens av sådana modeller. Själv tror jag inte journalister kan bedöma bevekelsegrunder för att läcka information. En journalist på The Guardian lyckades ju dessutom i sin bok avslöja lösenordet till ett krypterat Wikileaks-arkiv där omaskerade uppgifter om ­källor fanns.

 

Vägen framåt är inte att hindra folk att dela med sig. I stället kan vi kräva att FN:s tortyrrapportör Juan Mendez i enrum får träffa Manning, något som Christian Engström (PP) och Christofer Fjellner (M) gjort i EU-parlamentet. Vi kan kräva att Bradley Manning behandlas som Daniel Ellsberg – han som läckte Pentagon Papers till pressen under Vietnamkriget och hotades med livstids fängelse men gick fri. Vi kan kräva att Sverige ­inte lämnar ut Assange till USA.

Oscar Swartz
Senaste TV-klippen