Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

De har tröttnat på regeringen

Åke Svensson, vd Teknikföretagen. Tidigare vd i Saab.– Vi som jobbar i industrin tycker att våra frågor får för litet fokus. Till exempel forskning och utbildning och en lönebildning som är konkurrenskraftig.   Åke Svensson, vd Teknikföretagen. Tidigare vd i Saab.– Vi som jobbar i industrin tycker att våra frågor får för litet fokus. Till exempel forskning och utbildning och en lönebildning som är konkurrenskraftig. Sverker Martin-Löf, styrelseordförande i Industrivärden, SCA och SSAB. Vice ordförande i Ericsson.– Jag är kritisk mot att regeringen inte funderar på hur vi ska få ett bättre sug efter arbetskraft i det här landet.– Jag har inget emot nya regler men de ska vara tydliga och förutsägbara. Istället skapar regeringen regler som är otydliga och skapar rättsosäkerhet. Det är oerhört negativt för industrins investeringsvilja.   Sverker Martin-Löf, styrelseordförande i Industrivärden, SCA och SSAB. Vice ordförande i Ericsson.– Jag är kritisk mot att regeringen inte funderar på hur vi ska få ett bättre sug efter arbetskraft i det här landet.– Jag har inget emot nya regler men de ska vara tydliga och förutsägbara. Istället skapar regeringen regler som är otydliga och skapar rättsosäkerhet. Det är oerhört negativt för industrins investeringsvilja. Hans von Uthmann, konsult. Tidigare vice vd i Vattenfall och vd för svenska Shell.– Jag har ett önskemål om långsiktiga klara och tydliga spelregler både vad gäller skatte­frågan och energifrågan. Men det är viktigt oavsett politisk färg.   Hans von Uthmann, konsult. Tidigare vice vd i Vattenfall och vd för svenska Shell.– Jag har ett önskemål om långsiktiga klara och tydliga spelregler både vad gäller skatte­frågan och energifrågan. Men det är viktigt oavsett politisk färg.

Näringslivets direktörer till attack: Det är ju vi som står för jobben

Direktörerna har tröttnat på regeringen.

Nu kräver de långsiktiga spelregler och ett slut på attackerna på näringslivet.

– Jag tror tyvärr inte att Borg och Reinfeldt förstår de här frågorna, säger Sverker Martin-Löf, ord­förande i Industrivärden.

Det har gått ett drygt halvår sedan Fredrik Reinfeldt och Anders Borg än en gång slog fast att Svenskt näringsliv är ett särintresse bland andra. Det väckte enorm ilska bland Sveriges företag­are som inte har lagt sig än.

– Det finns ingenting som provocerar mina medlemmar mer än att bli kallade ett särintresse. Det är ju de som står för jobben, säger Elisabeth Thand Ringqvist, vd på Företagarna och tidigare politiskt sakkunnig hos dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C).

Tagit industrin för given

Aftonbladet har talat med några av Sveriges tyngsta näringslivsprofiler om regeringens näringspolitik. Domen är hård från flera håll.

– De känns som att regeringen har tagit industrin för given, säger Åke Svensson, vd på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

Gunnar Brock, ledamot bland annat i Wallenbergs maktbolag Investor, slår fast:

– De är överdrivet rädda för att ge väljarna intrycket av att de går näringslivets ärenden. Därför distanserar de sig mer än de borde.

”Drar åt fel håll”

Högst upp på direktörernas önskelista står långsiktiga spelregler, både för energin och för skatterna.

– Hela industrin står och faller med elproduktionen och då måste det vara förutsägbart vad som gäller, säger Per-Arne Sandström, ledamot i bland annat Saabs styrelse.

Finansminister Anders Borg vill begränsa riskkapitalbolagens möjlighet att använda så kallade ”räntesnurror”, men åtgärderna har fått skarp kritik av näringslivet.

Och för några veckor sedan backade finansministern på ett förslag om sänkt skatt för riskkapitalister.

– De gör den ena grejen efter den andra som hela tiden drar åt fel håll. Regeringens uppgift är att sätta ett regelverk, men när de inte ens kan skapa vettiga förutsättningar för oss blir det ju dåliga investeringar och en successiv avveckling, säger Sverker Martin-Löf.

Åke Svensson varnar för att företag väljer att flytta sin verksamhet till andra länder.

– De stora företagen har allt mer av sin verksamhet och sina kunder utanför Sverige. Beslutet att förskjuta tyngdpunkten ytterligare utomlands är inte så svårt. Därför kan inte industrin tas för given, säger han.

Ett tjänstesamhälle

Regeringen fokuserar i dag på tjänstesektorn. Det är där de nya jobben ska komma, bland annat till följd av halverad restaurangmoms och rut-avdrag. Både Reinfeldt och Borg har slagit fast att Sverige lämnat industrisamhället för ett tjänstesamhälle. Den inställningen ger inte Sverker Martin-Löf, en av näringslivets mesta makthavare, mycket för.

– Precis som Tyskland måste Sverige ha en industri som producerar varor. Dessutom är tjänstesamhället kopplat till industrin, det växer inte av sig självt.

Det håller även Gunnar Brock med om.

– Det är full­ständigt tok­igt att ställa dem mot varandra, det går att prio­ritera båda två.


Utskriftsdatum:
Publicerad: 2012-06-27
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/incoming/article15035803.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11