Dagens namn: Reinhold, Reine
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Bantade – fick stroke

Anna Rubin, 46: Jag tror att LCHF-dieten var den utlösande faktorn

Går med rullator Stroken som drabbade Anna Rubin blev ett hårt slag för henne. I dag har hon kraftigt nedsatt funktion i vänster sida av kroppen och måste gå med rullator utomhus.   Går med rullator Stroken som drabbade Anna Rubin blev ett hårt slag för henne. I dag har hon kraftigt nedsatt funktion i vänster sida av kroppen och måste gå med rullator utomhus. Foto: Lasse Allard

För fyra år drabbades Anna Rubin, 46, av en stroke.

Hon sätter det i direkt samband med LCHF-­dieten.

– Jag tror att det var den utlösande faktorn, säger hon.

Karriärskvinna Anna var mitt i karriären när hon började med LCHF­dieten. Efter ett par månader blev hon sjuk och sökte läkarvård.   Karriärskvinna Anna var mitt i karriären när hon började med LCHF­dieten. Efter ett par månader blev hon sjuk och sökte läkarvård. Foto: Privat

2008 var Anna Rubin mitt i karriären och jobbade som gruppchef på en it-support. Hon var fullt frisk och hade inga problem med hälsan. Men hon var inte nöjd med sin vikt.

La om sin kost

Därför började Anna lägga om sin kost efter LCHF-dietens rekommendationer. Efterhand följde hon dieten mer nitiskt.

– Jag blev mer och mer noggrann efterhand och tog bort allt mer kol­hydrater, säger hon.

Efter ett par månader blev hon sjuk och gick till läkaren för att ta ett blodprov. Det visade sig att hon hade högt blodtryck. Men hon fortsatte ändå med LCHF.

Fick huvudvärk

Efter ett halvår på dieten fick hon plötsligt huvudvärk. Hon tog huvudvärkstabletter, men de hjälpte inte. Två veckor senare kom hjärnblödningen. Anna var då 42 år gammal.

– Jag borde så klart ha gått till läkaren tidigare, men jag hade så mycket att göra på jobbet att jag inte tänkte på det.

Stroken blev ett hårt slag för henne. Efter många veckors rehabilitering stod det klart att hon inte skulle bli återställd. I dag har hon kraftigt nedsatt funktion i vänster sida av kroppen och måste gå med rullator utomhus. Hon har också tvingats gå i pension i förtid.

– Jag tror inte att LCHF var den enda orsaken till stroken. Jag var stressad och hade mycket att ­göra. Men jag tror att dieten var den utlösande faktorn, säger hon.

Ångrar dieten

När hon ser tillbaka ångrar hon att hon följde dieten så slaviskt, och att hon inte sökte hjälp i tid.

– Har man extrem huvudvärk bör man gå och kolla det. Det är inte kul att gå med rullator när man bara är strax över 40 år gammal, säger hon.