Dagens namn: Gerhard, Gert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Vilket raggardrag

Power meet – den perfekta nostalgi-trippen

Just nu invaderas staden av V8-tokiga James Dean-kopior.

På motorfesten Power Meet regerar raggare och rockabillys.

Vi åker i en Buick Limited -58. Susanne Moëll skjutsar mig, hennes kompis Lena Sundvall och fotografen Per genom Västerås.

På Power Meet-språk ”finbilscruisar” vi genom staden.

Susanne gillar sin bil, framförallt för att den är tillverkad 1958. Lädersätena är röda och den silvriga lacken glänser. Beach Boys spelas på radion.

– Vi har nästan bara 58:or. De är de finaste bilarna, säger Susanne.

”Det är häftigt”

Det känns som att hela Västerås har kommit för att titta på oss. Längs vägen sitter horder av människor och granskar de drygt 200 ”amerikanarna” som passerar på vägen.

Finbilscruisingen, där de finaste bilarna på festivalen har valts ut för att glida genom staden, är en av höjdpunkterna på motorfesten Power Meet som i år arrangeras för 35:e gången.

– Alla de här människorna som kommer och kollar, det är häftigt, säger Susanne.

Modet lika viktigt

Modet är viktigt på en bilfestival. Susanne har en blomma i håret och hennes kompis Lena har knutit en prickig scarf genom håret med knuten på huvudets ovansida. De ser ut som två filmstjärnor från 1950-talet och tar sitt bilintresse på allvar.

– Vissa kallar de här bilarna för konstverk, säger Susanne.

En kort biltur bort ligger Västerås Mälarcamping. Här existerar ingen finbilscruising – här regerar raggarna. Det är häng på jeansen, det dricks billig öl och Eddie Meduza dunkar ur högtalarna.

”Här för spriten”

– Vi åker inte hit för någon cruising. Vi är bara här för spriten, säger Henrik Blom, raggare från Uppsala.

Mälarcamping har kanske inte det bästa ryktet. Och visst känns det som att många här har hällt i starkare grejer än lättöl i reservdunken i stället för bensin.

Men det fins en sak som förenar de flesta unga raggarna på campingen med rockabilly-typerna – bilintresset.

– Jag är här för alla amerikanska bilar, säger camparen Tonje Johanssen från Norge.

 Aftonbladet

Vet mer: Raggare föddes med rock’n’rollen

De första raggargängen växte fram i slutet av 1950-talet. Raggarkulturen inspirerades starkt av den amerikanska rock’n’roll-kulturen med stora bilar och brylcreem i håret. Power Meet är ett exempel på att kulturen fortfarande lever.

– De är arbetarklass. De flesta killarna är hantverkare, och många av tjejerna kör lastbil. Men på helgerna blir de sitt riktiga jag. Då kör de klassiska amerikanska bilar, har rockabilly-stil, och tar bilen till träffar och fester, har Aftonbladets fotograf P-O Sännås, 62, aktuell med boken ”Raggarna”, sagt.

Källor: Wikipedia och P-O Sännås.

Vet mer: Power Meet – årets största motorfest

Power Meet arrangeras för 35:e gången i år. Sedan 1984 har motorfesten hållits i Västerås. I år väntas över 17 000 bilar med deltagare från över 40 länder delta i träffen.

Den stora grejen varje år brukar vara finbilscruisingen där cirka 200 utvalda bilar rullar igenom Västerås och visas upp för allmänheten. Ett annat populärt evenemang är drive-in-bröllopet där präster från Svenska kyrkan viger blivande brudpar när de sitter i bilen. I år är 52 drive-in-bröllop planerade och sex drive-in-dop.

Träffen pågår 5-7 juli.

Källa: www.vasterasmalarstaden.se