Dagens namn: Sten, Sixten
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Nu går de till botten med cirkelmysteriet

Skattletaren: Föremålet hör inte hemma i havet

”KOMMER BLI HYSTERISKT” Den mystiska cirkeln på Östersjöns botten förbryllar både experter och skattletarna som nu ska göra en tolv dagars expedition till havs.   ”KOMMER BLI HYSTERISKT” Den mystiska cirkeln på Östersjöns botten förbryllar både experter och skattletarna som nu ska göra en tolv dagars expedition till havs. Foto: Ocean X Team/SCANPIX

Spekulationerna kring den mystiska cirkeln på Östersjöns botten är många.

Något naturligt, tror ­experterna.

– Det ser ut att vara konstruerat, säger skattletaren Dennis Åsberg.

Men snart kan gåtan ­vara löst.

SÖKER SVAR. Skattsökarna Peter Lindberg och Dennis Åsberg har arbetat i ett år med att undersöka den mystisk cirkeln på Östersjöns botten. Nu dyker de igen för att ta prover på sitt fynd.   SÖKER SVAR. Skattsökarna Peter Lindberg och Dennis Åsberg har arbetat i ett år med att undersöka den mystisk cirkeln på Östersjöns botten. Nu dyker de igen för att ta prover på sitt fynd. Foto: Per-Olof Sännås

Vattnet låg spegelblankt morgonen den 19 juni 2011 när skattletarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg hittade den mystiska cirkeln på Östersjöns botten.

I går gav de sig ut på havet igen.

– Det är nu vi ska göra det riktigt häftiga, säger Dennis Åsberg precis före avfärd från Norrtälje.

Målet är att få med sig en bit av föremålet upp till ytan.

– Det är inte så enkelt och vi har inte så mycket tid på oss. Arbetstiden för dykarna där nere är ungefär 15 minuter.

Skickar ner filmkamera

Fragment som de får med sig ska skickas på analys.

– Vi hoppas kunna fastställa vad det är för typ av material, vad det har för ursprung och hur gammalt det är.

De ska även skicka ner en filmkamera i ett hål som de hittat på ena sidan av cirkeln.

Ungefär 150–200 meter bort har de upptäckt ytter­ligare ett föremål som de tror har anknytning till fyndet.

Till en början trodde skattletarna att cirkeln var ett ­meteoritnedslag eller en ­vulkan.

– Det som talar emot det är att det i mina ögon ser ut att vara konstruerat. Det ser för intressant ut för att vara ­någonting naturligt. Och spåret på botten gör att det ser ut som föremålet har hasat på botten, säger Dennis Åsberg.

De har spekulerat i om det kan vara en metangasfyndighet.

”Vi blir inte kloka”

Både Dennis Åsberg och Peter Lindberg har stor erfarenhet av havsbottnar.

– Men det här är avvikande. Det är en gåta som vi ska försöka knäcka, ett mysterium som vi inte blir kloka på.

Nu ska de vara ute på ­havet i ungefär tolv dagar.

– Jag tror att det kommer bli hysteriskt när vi kommer hem. Vi är övertygade om att vi kommer ha betydligt mycket mer intressant information. Känslan jag får är att ­föremålet inte hör hemma där, säger Dennis Åsberg.

Experter om den mystiska cirkeln

Clas Svahn.   Clas Svahn. Foto: Henrik Witt / SCANPIX

Jens Lindström, marin­arkeolog på Sjöhistoriska ­museet:

– Det rimligaste är att det är en naturlig formation. Men det vore häftigt om det är någonting annat. Vad det i så fall skulle kunna vara vågar jag inte spekulera i. Vi tittar en hel del på sådana här bottenformationer och i bland stöter vi på konstiga formationer som kan se ut som vrak till exempel, men kan visa sig vara lera ­eller en berggrund som sticker upp. Sedan vet man ju inte vad som kan ha hänt i Östersjön ­under krigen heller. Men jag tror inte att det är ett fartygsvrak.

Clas Svahn, ordförande i Ufo-Sverige:

– Det verkar vara gjort av sten. Antingen så är det en geologisk struktur eller någonting från kriget. Det lutar åt att det är geologiskt. Efter egna samtal med dykarna och efter att ha sett bilderna så tror jag att det sitter fast i botten och består av sten. Det finns ingenting som tyder på att det är tillverkat av människan, så jag tror inte att det är något exotiskt ­fenomen. Jag tror inte att det är ett tefat som har landat i Östersjön. Däremot är det en väldigt intressant konstruktion.

Fredrik Klingberg, geolog vid Sveriges geologiska undersökning:

– Det är antagligen fullständigt naturliga fenomen. Det kan vara en berggrund ­eller lera till exempel, det förekommer ganska ofta. Och att det är cirkelrunt är inte heller ovanligt. Former som blir ­runda och fina förekommer i naturen på jättemånga ­ställen, även havsbotten. Så ser naturen ut. Om det är ­någonting spännande så tror jag att det är ett båtvrak.

Anders Elhammer, geolog vid Sveriges geolog­iska undersökning:

– Hade vi vetat ­exakt var platsen är någonstans så ­hade vi kunnat koppla det till de geologiska förhållandena runt omkring. Jag tror inte att det är en meteorit. Då skulle man se en större påverkan på havsbotten runt omkring och cirkeln skulle vara mer som en krater. Vad man skulle kunna tänka sig är att det är någon form av erosionsrest av sandsten eller kalksten. De har en större utspridning i Bottenhavet, och det här kan vara en mindre fläck av erosionsrest.

Har en omkrets på 180 meter

Cirkeln finns på 87 ­meters djup, med en dia­meter på 60 meter och en omkrets på 180 meter.

Intill cirkeln syns någonting som liknar ett släp­märke på 300 ­meter.