Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Här har 67 dött

Aftonbladet kartlägger olyckorna

Vännerna sörjer. En 16-årig flicka som vandrar hem från en fest på en dansbana i Lakene mejas ner av en 26-åring som misstänks ha varit rattfull.   Vännerna sörjer. En 16-årig flicka som vandrar hem från en fest på en dansbana i Lakene mejas ner av en 26-åring som misstänks ha varit rattfull. Foto: PONTUS ORRE

67 människor har dött i sommartrafiken – hittills.

Höga hastigheter och mycket alkohol gör sommaren till den farligaste ­tiden på året på vägarna.

Aftonbladet har kartlagt alla dödsolyckor under maj, juni och juli – och ­vägarna du ska ta det ­extra försiktigt på.

Gävle 12 juli. En motorcyklist omkommer på E4.   Gävle 12 juli. En motorcyklist omkommer på E4. Foto: ROGER NILSSON

Sommaren är för många den lyckligaste tiden på året.

Men maj, juni och juli är också bland de svartaste månaderna i olyckstatistiken.

Hittills i sommar har 61 dödsolyckor inträffat. Tillsammans har de skördat 67 offer.

I slutet av maj inträffade två tragiska olyckor inom loppet av ett dygn i värmländska Hagfors.

Mycket alkohol

Ett av offren var en 16-årig flicka på väg hem från sin första fest på en dansbana i Lakene.

Vid vägkanten mejades hon ner av en 26-åring som hade varit på samma fest. Och misstänks ha varit rattfull.

– Många trafikolyckor på sommaren är tyvärr förknippade med alkohol. Det dricks en del under semestern, man tar det lite lugnt och tar sig en sup. En del åker direkt efteråt, och det är inte speciellt klokt, säger Jan Sandberg på trafiksäkerhetsföreningen NTF.

Rattfylleri, höga hastig­heter och många oerfarna bilister på vägarna är några av orsakerna till den mörka statistiken.

Greps senare

I Borlänge dog en 22-årig man i mitten av juni efter att hans yngre vän hade krockat bilen de färdades i in i ett broräcke.

Föraren, som var född 1991, klev ur bilen och smet från platsen. Han kunde ­senare gripas av polisen.

– Man ska tänka på att det är många ovana förare på sommaren. Det går inte alltid att räkna med att alla andra trafikanter är pigga och nyktra, utan man ska ha i bakhuvudet att det finns väldigt farliga trafikanter därute, säger Jan Sandberg.

Idylliska småvägar på landsbygden kan också vara en dödsfälla. För den som har möjlighet att välja är det bättre att åka på motorvägar och andra stora vägar än slingriga landsvägar med skog tätt inpå.

– Det är betydligt säkrare att färdas på breda vägar med vajerräcken än krokiga vägar med naturen inpå vägbanan. Åker du av en sådan väg har du stenar och träd precis i vägrenen. Det gör att du kan skadas väldigt svårt, säger Jan Sandberg.

Sunt förnuft

Sunt förnuft räcker långt för att minska risken att skada sig själv eller andra, enligt Trafikverkets presskommunikatör Clas Lundstedt.

– Välj större vägar, ta ordentliga pauser – och kör inte med alkohol i kroppen, säger han.

MAJ

1 Varberg maj: 45-årig man omkommer på E6 utanför Varberg.

2 Eskilstuna maj: 86-årig cyklist dör på väg 949, Eskilstuna.

3 Borlänge maj: 72-årig cyklist omkommer på väg 666, Borlänge.

4 Karlskrona 3 maj: En 86-årig man omkommer efter att ha krockat med en traktor på väg 737 mellan Ramdala och Säby.

5 Strängnäs 5 maj: En 25-årig man på motorcykel kör in i sidan på en bil och omkommer omedelbart.

6 Strömsund 7 maj: En 73-årig man hittas död i närheten av sin bil efter en singelolycka utanför Strömsund. Det är oklart om mannen dött till följd av olyckan eller om han drabbats av sjukdom.

7 Sigtuna 10 maj: En 35-årig man omkommer efter att två lastbilar kolliderat i Rosersberg. Föraren i det andra fordonet förs till sjukhus med allvarliga skador.

8 Sandviken 14 maj: En 69-årig man kraschar in i ett brofäste av betong. Mannen förs till sjukhus med svåra skador men hans liv kan inte räddas.

9 Kristinehamn 16 maj: Två män, 44 och 48 år gamla, omkommer efter att de kört av vägen och in i en vall på Varnumsleden.

10 Södertälje 19 maj: En 27-årig man kör omkull med sin motorcykel och hamnar i fel körfält, där han blir påkörd av en mötande bil och omkommer.

11 Nykvarn 20 maj: En 39-årig man och en 33-årig kvinna kör av vägen på E20 utanför Nykvarn. Bilen voltar, båda kastas ur bilen och omkommer.

12 Bengtsfors 22 maj: En 30-årig man på motorcykel frontalkrockar med en personbil utanför Åsensbruk. Mannen förs till sjukhus med livshotande skador. Vid ankomsten är han redan död.

13 Sigtuna 23 maj: En 51-årig man omkommer efter att ha kraschat med sin motorcykel i Rosersberg.

14 Älvdalen 24 maj: En 45-årig man omkommer och flera skadas allvarligt när en personbil kolliderar med en minibuss utanför Idre. I bussen färdas skogsarbetare på väg till jobbet.

15 Hagfors 27 maj: En 62-årig man och en 67-årig kvinna krockar på riksväg 62 norr om Ekshärad. Mannen kläms fast och omkommer ­direkt, kvinnan dör senare på sjukhus.

16 Hagfors 27 maj: En 16-årig flicka blir påkörd när hon är ute och går vid vägkanten på länsväg 903 utanför Hagfors. När polisen kommer till platsen visar det sig att föraren är kraftigt alkoholpåverkad. Flickan dör av sina skador.

17 Borlänge 30 maj: En 17-årig pojke omkommer efter att ha blivit påkörd av ett godståg vid en järnvägsövergång utan bommar.

18 Habo 31 maj: En 24-årig man krockar med en lastbil på riksväg 26 utanför Habo. Mannen kläms fast och dör senare på sjukhus.

JUNI

19 Gävle juni: 79-årig kvinna omkommer på Trödjevägen.

20 Österåker juni: 34-årig man dör på väg 274.

21 Göteborg juni: 63-årig man omkommer på Fiskhamnsgatan.

22 Trelleborg 1 juni: En 91-årig man kör av vägen och in i ett träd på väg 511 utanför Trelleborg. Han förs till Trelleborgs lasarett, men dör senare.

23 Kungsbacka 2 juni: En 45-årig man kör omkull med sin motorcykel på Östra Särövägen i Kungsbacka. När ambulans kommer till platsen är mannen redan död.

24 Göteborg 2 juni: En 28-årig kvinna blir påkörd och hamnar under en buss på Talattagatan i Långedrag. Kvinnan förs till sjukhus, men hennes liv går inte att rädda.

25 Lekeberg 2 juni: En 56-årig kvinna hittas död i sin bil vid länsväg 691 i Lekeberg. Kvinnan har kört av vägen under natten och krockat med ett träd.

26 Alfta 3 juni: En 68-årig kvinna voltar med bilen på riksväg 50 vid Alfta. När räddningstjänsten kommer till platsen konstateras att kvinnan dött.

27 Lund 3 juni: En 23-årig man på motorcykel kör in i sidan på en bil vid Fäladstorget i Lund. Kollisionen är så kraftig att motorcykeln klyvs itu. 23-åringen förs till sjukhus, där han dör.

28 Norrtälje 4 juni: En 79-årig kvinna frontalkrockar med en annan bil på E18 i höjd med Vreta. Fyra personer förs till sjukhus med allvarliga skador. 79-åringen överlever inte.

29 Växjö 8 juni: En 74-årig man stannar för att byta däck på sin husvagn vid vägkanten på riksväg 25 utanför Växjö. Mannen blir påkörd av en förbipasserande bil och omkommer.

30 Gällivare 8 juni: En 35-årig man kör in i ett betongfundament på Sommarvägen i Gällivare. Mannen, som är ensam i bilen, dör direkt.

31 Torpshammar 10 juni: Två personbilar frontalkrockar på E14 i höjd med Torpshammar. Två män, 18 och 57 år gamla, omkommer i den våldsamma kollisionen.

32 Kil 11 juni: Två män som färdas i en skåpbil kolliderar med en buss på riksväg 61 norr om Högboda. En av männen, 21 år gammal, dör senare på Centralsjukhuset i Karlstad.

33 Malmö 12 juni: En 60-årig cyklist dör vid ­Triangeln efter att ha blivit påkörd av bilist som vansinneskör.

34 Skellefteå 12 juni: En 78-årig kvinna kliver av en buss och ska gå över gatan på Klockarbergsvägen när hon blir påkörd av en bil. Kvinnan dör av sina svåra skador.

35 Borlänge 16 juni: En man tappar kontrollen över sin bil och kör in i ett räcke på Domnarvsbron. Därefter lämnar han sin skadade medpassagerare, en 22-årig man, i bilen och avviker. 22-åringen dör senare.

36 Vimmerby 19 juni: En 19-årig motorcyklist kommer över på fel sida och frontalkrockar med en lastbil på riksväg 34. Mannen dör direkt.

37 Skövde 19 juni: En 61-årig man på moped kommer över på fel sida av vägen på Mariestadsvägen. Mannen blir påkörd av en bil, vars förare smiter från platsen. 61-åringen dör senare på sjukhus.

38 Överkalix 23 juni: En 24-årig man kör av vägen och voltar med sin fyrhjuling på länsväg 836. När ambulans kommer till platsen är mannen död.

39 Ängelholm 24 ­juni: En 28-årig man kraschar in i ett stall på Gamla Malmövägen. Bilen demoleras och mannen dör omedelbart.

40 Falun 25 juni: En 22-årig man voltar med sin bil på riksväg 80. Mannen förs till Falu lasarett men dör senare.

41 Västerås 26 juni: En 22­-­årig man kör av vägen och krockar med ett träd mellan Västerås och Sala. Mannen omkommer.

42 Rättvik 27 juni: En 46-årig kvinna på väg till jobbet kör av vägen på länsväg 296 norr om ­Furudal. Kvinnans liv gick inte att rädda.

43 Heby 30 juni: En 45-årig motorcyklist kör av väg 645 och kolliderar med ett träd. Mannen förs till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men har dött vid ankomsten.

44 Arvika 30 juni: Två män, 39 och 45 år gamla, kör av vägen i en kurva på väg 175 utanför Arvika. Bilen voltar flera gånger och båda männen omkommer.

JULI

45 Nykvarn 1 juli: En manlig mc-förare i 35-årsåldern omkommer efter en krock med bil.

46 Rotebro 2 juli: En man får problem med sin bil och stannar på E4 i höjd med Rotebro, norr om Stockholm. Ett par minuter senare blir han påkörd av en lastbil – och dör.

47 Ludvika 3 juli: En mc-förare dör efter att han krockat med en timmerbil mellan Sunnansjö och Saxdalen.

48 Norrtälje 3 juli: En 45-årig man kör över på fel sida av vägen med sin mc och krockar med en långtradare utanför Norrtälje. Hans liv går inte att rädda.

49 Sundsätt 4 juli: En man i 50-årsåldern omkommer när en personbil kör av vägen vid Sundsätt öster om Sveg.

50 Ekerö 5 juli: En 20-åring på motorcykel krockar med en bil och dör.

51 Fotö 6 juli: En mc-förare dör efter att han kört av vägen på Fotö i Göteborgs skärgård.

52 Västerås 6 juli: En man i 40-årsåldern omkommer sedan han kört in i en bil med sin mc vid Hällamotet i Västerås.

53 Vikaryd 8 juli: En man i 30-årsåldern krockar med en personbil på väg 180 väster om Alingsås och dör.

54 Lidköping 8 juli: En mc-­förare i 50-årsåldern omkommer efter att han krockat med en bil på länsväg 2578.

55 Kristianstad 8 juli: En man i 50-årsåldern dör efter att ha kolliderat med en personbil på Slättängsvägen.

56 Tolvsbo 12 juli: Två brandmän omkommer när deras bil störtar ner i en ravin. Olyckan sker när brandbilen ska väja för en mötande lastbil.

57 Gävle 12 juli: En man dör i en mc-olycka på E4 norr om Gävle. Mannen ska ha fått sladd och kanat in i ett vajerräcke i samband med en omkörning, enligt lokala medier.

58 Karlsborg 12 juli: En flicka i tolvårsåldern dör efter att ha blivit påkörd av en husbil när hon är ute och cyklar. Olyckan sker på riksväg 49 vid Mölltorp.

59 Täby 12 juli: En 17-årig flicka dör efter att hon krockat med en bil. Flickan åker på en moped på Stockholmsvägen, hur olyckan gick till är oklart.

60 Årjäng 15 juli: En fyrhjuling med två ungdomar kör av vägen och ner i ett dike. En 15-årig pojke omkommer. Den 20-årige man som satt med på fyrhjulingen förs till Centralsjukhuset i Karlstad med bröst- och ryggskador. Enligt polis är han inte livshotande skadad. Hur olyckan gått till, och vem som körde, är oklart. Ingen av dem bar hjälm.

61 Torekov 15 juli: Två fotgängare blir påkörda av en bil när de försöker lifta på Slättarödsvägen. En av dem, en 17-åring från Stockholm, skadas så allvarligt att han dör. ”De gick ute på vägbanan utan reflexer. Det var mörkt, blött och regnigt, man ­hade inte en chans att stanna”, säger Nils-Erik Svensson, inre befäl vid Helsingborgspolisen, till HD. Enligt polisuppgifter ska den andre påkörde inte vara livshotande skadad. I nuläget finns ingen misstanke om brott.

Så överlever du i sommartrafiken

Var pigg och utvilad och ha gott om tid. På sommaren är fler ute på vägarna och det är inte bra att vara stressad bakom ratten.

Håll hastigheten. Respektera fartgränser och anpassa körningen till väglaget och trafikintensiteten.

Välj säkra vägar. Om möjligt, planera resan och försök välja stora, breda vägar med mitträcken.

Kör aldrig med alkohol i kroppen. Rattfylleri är vanligare på sommaren. Låt bilen stå även dagen ­efter en blöt utekväll.Källa: NTF