Dagens namn: Ulrik, Alrik
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Sigvards fall tas upp i riksdagen

Tvingades till Arbetsförmedlingen bara tre månader innan pension – trots parkinson

Parkinsonsjuke Sigvard Kyrö utförsäkrades ett halvår innan han skulle gå i pension och skickades på arbetslivsintroduktion.

Nu ska hans fall diskuteras i riksdagen.

– Reglerna i dagens sjukförsäkring är alldeles för stelbenta, säger ­Eva-Lena Jansson (S).

Aftonbladet berättade i går om Luleåbon Sigvard Kyrö, 65, som efter att ha ­arbetat 40 år som brev­bärare insjuknade i parkinson och sjukskrevs 2009.

I början av 2012 utförsäkrades Sigvard. Efter två och ett halvt år hade han nått maxgränsen för hur länge man kan få sjukpenning. Han hade då ett halvår kvar till pension och ansökte om att få förlängd sjukpenning fram till sin 65-årsdag.

Men Försäkringskassan sa nej och hänvisade ­honom i stället till arbetslivs­introduktion hos Arbetsförmedlingen – tre månader före pensionen.

Överklagade beslutet

På grund av sin neuro­logiska sjukdom valde då Sigvard Kyrö att gå i förtida pension. Men överklagade också till förvaltnings­rätten, som gav honom rätt. Kassan överklagade dock till kammarrätten, som dömde till kassans fördel.

Efter Aftonbladets artikel har riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S) skrivit en interpellation till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

– De enskilda fallen är så många att man ser att det är ett systemfel med den hårda utförsäkringsregeln, säger hon.

Hon anser inte att det är rimligt att Sigvard blir ­utförsäkrad.

Enligt Cheringe Khalil, pressekreterare hos Ulf Kristersson, finns inga planer på att ändra gränsen för förlängd sjukpenning.

– Regeringens syn är att alla som av myndigheten bedöms ha en arbetsförmåga ska ges en möjlighet att komma tillbaka, säger hon.

Vill inte kommentera

Försäkringskassan vill inte kommentera det enskilda fallet. Rådande lagar tar inte hänsyn till hur långt en person har kvar till pension när den utförsäkras.

– Lagen ger inte möjligheten att göra den avvägningen i prövningen, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare.

Om Aftonbladet