Dagens namn: Agnes, Agneta
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Hassen Khemiri: Texten får tala för mig

Jonas Hassen Khemiris öppna brev till justitieminister Beatrice Ask sprider sig som en löpeld.

På Twitter har debatten om vardagsrasism blossat upp.

Men Hassen Khemiri vill inte diskutera ansikte mot ansikte med ministern.

– Texten får tala för mig, säger han.

I en intervju i P1 Morgon fick justitieminister Beatrice Ask svara för de hårt kritiserade id-kontrollerna av personer med utomnordiskt utseende, även känt som Reva. Hon sa då bland annat att upplevelsen för detta är ”personlig” och att ”många tidigare dömda uppfattar att de alltid är ifrågasatta”.

Intervjun fick Jonas Hassen Khemiri att fatta pennan. I en uppmärksammad artikel i Dagens Nyheter driver han idén att han och Beatrice Ask skulle "byta skinn och erfarenheter" och att hon på så vis skulle få uppleva hur det är att ifrågasättas på grund av sitt utseende.

Twitterstorm

Under onsdagen spred sig artikeln som en löpeld och ganska snart började människor Twittra ut sina egna erfarenheter av vardagsrasism under hashtaggen #BästaBeatrice. Under torsdagen var hashtaggen oerhört populär och i flödet trängdes människors berättelser och sympatier.

En av alla dem som twittrade var programledaren Gina Dirawi: ”När vakterna under HELA ens uppväxt förföljde en från affär till affär&fick en STÄNDIGT att känna sig förminskad&skyldig #BästaBeatrice"

Även komikern Soran Ismail gav sig in i tråden: "#BästaBeatrice När främmande män kommer fram till mig på Kungsgatan efter en utekväll och försöker ta ifrån mig min svenskhet."

Blev ingen TV-debatt

Enligt tidningen Resumé hade SVT:s Godmorgon Sverige planerat en debatt mellan Jonas Hassen Khemiri och justititeminister Beatrice Ask på torsdagsmorgonen, men Hassen Khemiri kunde inte ställa upp. När Aftonbladet söker honom förklarar han att han aldrig tänkt ställa upp i något samtal i TV.

– Det var aldrig aktuellt att träffa henne i en tv-studio och jag sa från början att jag ville låta texten tala för mig, skriver Jonas Hassen Khemiri i ett sms.