Dagens namn: Beda, Blenda
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

”Jag tycker inte att stora företag ska gå in och försöka ändra språket”

Spårkrådet tar bort ”ogooglebar” från nyordslistan

Språkrådet har tagit bort ordet "ogooglebar" från förra årets nyordslista efter påtryckningar från Google.

Google ville ändra definitionen av ordet, något Språkrådet inte kunde gå med på. 

– Jag tycker inte att stora företag ska gå in och försöka ändra hur man använder språket, säger Ann Cederberg, chef för Språkrådet, till Aftonbladet.

Ogooglebar förklarades i nyordslistan med betydelsen "som inte går att hitta på webben med en sökmotor". Det amerikanska företaget Google kontaktade i december Språkrådet med anledningen att betydelsen skulle ändras till att sökmotorn skulle vara just Google i stället för en ospecifik och hänvisar i mail till varumärkeslagen.

– De vill helt enkelt skydda sitt varumärke. Vi tog bort ordet från listan just för att skapa den diskussion som nu pågår. Det är en debatt som jag hoppas kan öka medvetenheten om vem som äger språket, säger Ann Cederberg. 

Tanken med nyordslistan är att visa hur samhället och språkutvecklingen samspelar med varandra. Ann Cederberg tycker att Språkrådet gjorde rätt som plockade bort ordet från listan i stället för att stå på sig och lämna det kvar. Men hon håller inte med om att det vikt ner sig för Googles krav.

– Ett stort företag ska definitivt inte ha åsikter om vilka ord man får och inte får använda. Men om vi lagt oss platt hade vi bara smugit ut ordet i stället för att skapa en debatt. Om vi hade gjort som Google velat och ändrat definitionen hade vi ju inte agerat i enlighet med språkbrukarna, säger hon.

Hon framhåller att ordet ändå finns kvar och används även om det inte finns med på listan längre.

– Man kommer alltid hitta det ordet om man söker på Google, med tanke på att det finns på så många sidor nu. Där kommer det ju finnas kvar. Så kan det gå när man i vår tid försöker begränsa användandet av nya ord. 

På Språkrådets hemsida skriver Ann Cederberg att det är språkbrukarna som bestämmer över språket, vilka ord som ska finnas och hur de ska användas. Avslutningsvis konstaterar hon att: "Ordet är fritt".