Dagens namn: Vincent, Viktor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Här är Saabs nya dödsplan

Sverige med och utvecklarnya attackdrönaren Neuron

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Sverige - en del av drönarkriget

Utvecklat Neuron, en av världens mest avancerade drönar

Förarlösa plan blir allt vanligare i krig.

”Kalla fakta” berättar i kväll hur Sverige är med och utvecklar en hypermodern version av det kontroversiella vapnet: attackdrönaren Neuron.

Nästa år ska det provflygas i Norrbotten.

Det obemannade planet utvecklas av det franska flygvapenföretaget Dassault och är ett samarbetsprojekt mellan Sverige, Frankrike, Spanien, Grekland, Italien och Schweiz.

Drönaren kostar fyra miljarder att ta fram och Sverige har bidragit med 750 miljoner kronor. Saab har bland annat varit med och levererat flygplansskrovet som byggts i Linköping.

Sverige, med Saab i spetsen, exporterar mer vapen per individ än något annat land i världen. Med attackdrönaren kan Saab säkra framtidens vapenaffärer.

”Barnen är rädda”

– Obemannade farkoster kommer att få en mycket ökad användning i både vårt civila liv och i det militära livet framöver, säger Mats Palmberg, chef för framtida flygprodukter på Saab Aeronautics i kvällens ”Kalla fakta” i TV4.

Drönarna har hittills framför allt använts av USA i jakten på terrorister. Men trots att drönarna beskrivs som effektiva och moderna skördar de många civila dödsoffer.

Forskare vid Stanforduniversitetet har i en rapport visat att de civila dödsoffren är många fler än vad officiella rapporterna angett. Bara i Paki­stan har runt 3 000 dödats i attacker sedan 2004. Bland dem finns uppskattningsvis 500–900 civila dödsoffer varav 176 var barn.

– Barn­en är rädda när drönare cir­­ku­lerar i skyn. Man blir rädd när man hör ljud­et. Ibland är det lite ibland är det mycket drönare, säger Sada Ullah som förlorade sina ben i en drönarattack.

Osynlig för radar

Neuron är nu en av världens mest avancerade drönare. Den kan bära tyngre vapen och göra sig osynlig för radar. Den ska nu genomföra hundratals provflygningar och nästa år kommer den till Vidsels flygplats i Norrbotten.

Hittills är planet en pro­to­­typ som inte ska serie­tillverkas. Men tekniken och kunskapen finns. Dassault hoppas kunna påbörja bygget av en riktig attack­drönare tillsammans med Sverige redan nästa år.

– Vi hoppas att vi kommer att kunna lansera ett riktigt militärt program. Det beror på vad den sven­ska regeringen beslutar, säger Charles Bernard, vd för flygvapenföretaget Dassault.

Varken Saab eller regeringen vill i dag stänga dörren till en fortsatt utveckling av attackdrönaren Neuron. Båda hänvisar till att de ännu inte fått den officiella frågan från Frankrike.

Kalla Fakta sänds på söndag klockan 19.30 i TV4