Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Loreen fick inte gå på middagen

Sångerskan Loreen blev älskad och folkkär efter succén i Melodifestivalen. Men av hovet fick hon nobben.

Trots att länsstyrelsen föreslog henne som ­hedersgäst på kungaparets Sverige­middag fick hon aldrig någon ­inbjudan.

Den 1 februari i år bjöd kungen och drottningen till fest på slottet. Genom den så kallade Sverigemiddagen vill hovet uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.

200 gäster från hela Sverige bjöds in till evenemanget, representanter för näringsliv, idrott och kultur.

”Engagerad person”

Inför middagen fick ­landshövdingen i varje län skicka in förslag på vilka ­personer som skulle bjudas in. I stort sett alla som fanns på förslagslistorna fick komma till Slottet. Men inte schlagerstjärnan Loreen T­alhaoui.

Västmanlands landshövding Ingemar Skogö framhöll i en skrivelse till hovet att han tycker att sångerskan är en mycket bra person att representera länet under Sverigemiddagen. Han lyfte fram att Loreen, förutom att hon har vunnit både den svenska Melodifestivalen och Eurovision song contest, även har ett stort engagemang rörande mänskliga rättigheter.

Men det kom aldrig någon inbjudan från hovet till den flotta festen.

– Nej, jag har inte fått frågan, säger Loreen som gärna hade tackat ja till middagen.

– Det hade varit kul om det hade gått att få till, säger hon.

Hennes manager dubbelkollar och återkommer med samma besked. Det har inte kommit något inbjudningskort från hovet.

Sångerskan själv hoppas att hon kan få en ny inbjudan.

– Det är bara att ringa, säger hon.

Har ingen förklaring

När Aftonbladet kontaktar hovet har de ingen förklaring till varför en av Sveriges mest populära artister ratades från gästlistan.

– Det vet jag faktiskt inte, det är något jag måste kolla upp och återkomma om, säger pressekreteraren Annika Jeppsson.

Kan du inte bara fråga någon där som vet om Loreen fick en inbjudan eller inte?

– Du får mejla dina frågor så ska jag försöka att kolla upp det här, säger hon.

När den här tidningen trycks har det gått två dagar sedan Aftonbladet först ställde frågan till hovet och det har fortfarande inte kommit något svar.

 

2. ”Man kan säga du, med omdöme”

I kungapärmarna finns påbud både från hovet och länsstyrelsen om hur folk ska uppföra sig och titulera kungaparet.

”Ers majestät vid första tilltal – därefter kan Kungen alternativt Drottningen användas”, skriver läns- styrelsen i Kalmar län.

Den aktuella länsstyrelsen uppmanar också alla berörda att tilltala landshövdingeparet Karlsson på ett visst sätt i samband med kungabesöket:

”Herr och fru landshövding vid välkommandet sedan kan man säga du med omdöme”.

Kungens hov­marskalk och vice ceremonimästare Kurt Svensson skickade den 11 februari i år ett brev till samtliga landshövdingar inför länsbesöken:

”I samband med inbjudningar till lunch/middag kan följande titulatur användas för Kungaparet; Deras Majestäter Konungen och Drottningen”.

Hovet ser gärna att de som bjuder kungaparet på middag använder runda bord för cirka åtta personer: ”Om så är fallet bör det bli två hedersbord med Kungen och Drottningen vid var sitt”, påpekar hovmarskalk Kurt Svensson för landshövdingarna.

Kungaparet har vid länsbesöken hjälp av en hel stab: Statsfrun friherrinnan Kristine von Blixen-Finecke, hovmarkskalken Kurt Svensson, adjutanten överstelöjtnant Jan Vall, hovdamen friherrinnan Christina von Schwerin och biträdande informationschefen Annika Sönnerberg.

Dessutom reser också två personliga hjälpredor med. Den ena är Ann Tovar som ansvarar för kungaparets personliga tillhörigheter och den andra är hovets privata frisör.

 

3. Företagen slåss om kungafamiljen

Kungen ger god reklam och privata företagare slåss om att få besök under hovets länsresor. Restaurang Myrängsgården i Mora har med hjälp av pr-konsulten Marianne Östlund tagit direktkontakt med hovet.

” Vi vill gärna bjuda Kungaparet på en lunch eller middag”, skriver Östlund i ett brev till slottet.

Marianne Östlund är vd och pr-konsult på Effektiva media i Stockholm. Det är också hon som helt och hållet har skött kontakterna om ett kungligt besök på restaurang Myrängs­gården.

Efter ett första brev till hovet fick hon svar från hovmarskalk Kurt Svensson den 10 april i år att något program för kungaparets länsbesök i Dalarna ännu inte är klart.Hon fick också veta att det är landshövdingen som ska föreslå programmet.

Drygt tre timmar senare svarade hon:

”Bäste Kurt, Tack för snabb respons. Jag förstår att tidsschemat är pressat. Finns det en möjlighet så vill vi gärna verka för att realisera ett besök”.

Lite längre ner skriver hon:

”Finns det en möjlighet att Kungaparet kan inviga vårt Gästgiveri så vore vi oändligt tacksamma”.

Hovmarskalken svarar tre minuter senare:

”Bästa Marianne, som jag skrev, så måste detta gå via landshövdingen.”

Även föreningar och organisationer slåss om att ha kungahuset som gäster.

Gotlands Tryffelakademi försökte i somras att bjuda in prins Carl Philip till sitt jubileum eftersom de ”med stor glädje tagit del av prinsens engagemang i den svenska matkulturen.”

Hovmarskalken Kurt Svensson var den som fick meddela att prinsen inte hade möjlighet att närvara.

 

4. De hann inte ta emot gåvan

I vintras ville Östergötland överlämna ett armband till prinsessan Estelle på hennes ettårsdag. Landshövdingen Elisabeth Nilsson önskade själv besöka Victoria, Daniel och Estelle för att överlämna armbandet, men fick nobben.

”Vi har dessvärre ingen mottagning och fredag är en oerhört hektisk dag med en massa möten”, svarade kronprinsessans assistent Susanne Franchell.

I stället för att överlämna armbandet personligen uppmanades landshövdingen att lämna det till hovets post och paket- avdelning. Det slutade med att armbandet budades över till hovet.