Dagens namn: Hilda, Hildur
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Akribi spelar på Sveriges högsta berg

Två kilometer över havet.

I dag intar proggmetalbandet Akribi toppen av Kebnekaise.

Anledningen?

– Vi vill minska mödradödligheten, säger basisten Alexander Bringsoniou.

För ett par år sedan skulle basisten Alexander Bringsoniou, 37, bli pappa för första gången. Spänd av förväntan sökte han på internet för att få mer information inför födseln.

– Jag hamnade på Unicefs hemsida och blev medveten om riskerna. I världen är dödligheten bland kvinnor stor i samband med en graviditet. Att bli gravid visade sig vara det farligaste man kan göra i Niger, det visste jag inte, säger han.

300 kilo tung utrustning

Mödradödligheten är alltså anledningen till att bandet Akribi släpar 300 kilo packning upp till Sveriges högsta bergstopp.

Varför just Kebnekaise?

– Berget är ungefär 200 000 centimeter högt, och årligen dör en kvinna i världen för varje centimeter som berget är högt. Det här ökar förhoppningsvis människors medvetande om problemen, säger Alexander Bringsoniou.

Just nu håller bandet på att köra upp de sista grejerna till Nikkaluokta, sex mil öster om Kiruna.  Under torsdagseftermiddagen kommer helikoptern för att plocka upp musikutrustningen, elverket och de sex bandmedlemmarna.

– Spelningen kommer att gå på ungefär 40 000 kronor som vi tar ur egen ficka. Med det är ju för en god sak. Den medicinska vetenskapen finns för att rädda de här kvinnorna, det krävs inga stora pengar, säger Alexander Bringsoniou.

Har inte varit på toppen tidigare

Ingen av de sex bandmedlemmarna har tidigare varit uppe på toppen. I stället har de fått information från vänner som bestigit berget.

– Vi har redan stött på en del problem. Det är ju till exempel en glaciär vi ska spela på vilket innebär att vi ska stå på is och snö. Så vi ska ta med oss en presenning som måste naglas fast.

Är ni det första bandet som spelar på toppen?

– Jag tror det. Jag har inte hittat några andra som gjort det tidigare. Det finns ju ett gammalt proggband som heter Kebnekajse, men inte ens de har gjort det här.

Räknar ni med att det kommer någon publik?

– Det finns väl kanske någon fjällvandrare, men det blir nog den minsta publik vi spelat för hittills. Men syftet är ju inte att få publik utan att mammor inte ska dö i onödan, att öka medvetenheten, säger Alexander Bringsoniou.