Dagens namn: Alfons, Inez
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Nu vädjar hon - låt Lisa få komma hem

Men socialtjänsten vägrar att ge några besked

Här överlämnar Mirijam Johansson pappersbunten med de 6 711 namn som samlats in för att Lisa ska få bo hos mormor och morfar till Gunilla Berghager, tf socialchef i Botkyrka och Mats Einarsson, vänsterpartist och socialnämndens ordförande.   Här överlämnar Mirijam Johansson pappersbunten med de 6 711 namn som samlats in för att Lisa ska få bo hos mormor och morfar till Gunilla Berghager, tf socialchef i Botkyrka och Mats Einarsson, vänsterpartist och socialnämndens ordförande. Foto: Carolina Byrmo

Långsamt läser Mirijam Johansson högt ur domen från 2010, hur viktigt det då ansågs att Lisa bor hos mormor och morfar.

Hon avslutar:

– Jag vädjar till dig.

Socialnämndens ordförande Mats Einarsson (V) säger - ingenting.

Han tar emot vid hissarna i entréhallen, slamrande morgonrusch, vid sin sida Gunilla Berghager, tillförordnad socialchef. Strama släta ansikten, knäppta händer.

Det är inte Mats Einarssons drömfredag, men han har kommit in från sin semester och lyssnar.

– Vi får inte bekräfta eller förneka att ärendet finns, upprepar han.

– Vi får inte det. Och jag vill inte bli lurad att begå ett brott.

Samlat in 6 711 namn

– Det är inte bara ett lagbrott ni begått, utan brott mot barnkonventionen, säger Mirijam Johansson och daskar på pappersbunten med 6 711 namn som samlats in för att Lisa ska få bo hos mormor och morfar.

’Reagerar inte’

På min fråga hur Mats Einarsson reagerar på att en vanlig medborgare - som läst om Lisas öde i Aftonbladet - samlat 6 711 namn- underskrifter svarar han:

– Jag reagerar inte på något särskilt sätt jag kan kommentera.

Drygt två år har han varit socialnämndens ordförande. När jag frågar hur Botkyrka arbetar när en förälder dödat den andra tittar han snabbt på sin kollega.

– Det förutsätter jag att de som utreder känner till.

Socialstyrelsen är tydlig, nämnden ska gå till domstol med vårdnadsfrågan när en förälder är dömd för att ha mördat den andra. Arbetar ni så?

– Ja.

Men det stämmer inte. Enligt folkbokföringen har Lisa fortfarande sin pappa som vårdnadshavare, fast han är livstidsdömd för mordet på Lisas mamma 2009.

Efter mötet säger Mirijam Johansson:

– Jag tycker det är bedrövligt att de är känslokalla, gömmer sig bakom sekretess. Men jag hoppas och tror även de har medmänsklighet och moral. Att de tar protester på allvar. Att de tittar igen på fallet och gör det enda rätta - låter Lisa komma hem.

Fotnot: Lisa heter egentligen något annat.

”Det känns som ett fint stöd”

De två första timmarna kom 1 060 nya namn, sedan Aftonbladet lade ut länken till uppropet ”Låt Lisa komma hem”.

- Det känns som ett fint stöd, säger morfar Fredrik.

Han tillägger att han inte vet om namninsamlingen kan ge dem Lisa tillbaka. Det vågar han inte hoppas.

- Det är vad vi vill, självklart, men kanske har det blivit för mycket prestige i det här.

Men han hoppas att uppståndelsen blir en tankeställare.

- Så att detta inte behöver hända ett annat barn. Det behövs nya regler, bättre lagar.

I går fick morföräldrarna Fredrik och Gabrielle även veta att de inte får träffa Lisa de tilldelade två timmarna i helgen, fast det är två veckor sedan de sågs senast.

- Då blir det tre veckor, suckar Fredrik.

- Fast barnpsykologerna tycker det är viktigt att hon träffar oss kontinuerligt.

Så lyder Domen från 2010

För drygt tre år sedan ansåg Botkyrkas socialnämnd att Lisa måste bo med sin familj.

De sa i domstol: ”Det måste vara 100 procent säkert att hon är i morföräldrarnas familj så hon inte rycks upp från familjen.”

Citatet är återgivet i förvaltningsrättens dom från april 2010. Då hade Lisas morddömda pappa tagit strid om beslutet att omhänderta Lisa med stöd av LVU, Lagen om vård av unga.

Han kallade då mordet ”en olycka”, han ville kunna träffa sin dotter, och ville inte att hon skulle bo hos mormor och morfar.

Förvaltningsdomstolen beslutade att fastställa LVU. Socialnämnden argumenterade starkt för att Lisa skulle få växa upp med mormor, morfar och sin dödade mammas syskon. Ur domen: ”Där har hon sin känslomässiga trygghet”.

Vidare citeras i domen: ”Hon har mycket omtänksamma morföräldrar som trots sin egen sorg har tagit sig an henne och lagt ner mycket tid på (X) utveckling.”

Domen i sin helhet finns att läsa på Aftonbladets hemsida.