Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Glada Hudik-teatern: Vi är inte farliga

Bjuder in sig till Södertälje efter protester kring LSS-boende

Boende i Södertälje vill inte bo granne med funktionsnedsatta.

Nu vill Glada Hudik-teatern träffa Södertäljeborna.

– Vi vill visa att det här är inte farliga människor, säger Pär Johansson, chef för Glada Hudik-teatern.

Flera av de boende i Glasberga i Södertälje vill inte bo granne med människor med autism och Downs syndrom, och har protesterat mot byggandet av ett LSS-boende.

Glada Hudik-teatern, en teatergrupp bestående av personer med olika slags funktionsnedsättningar, vill nu träffa de människorna.

"Människor som alla andra"

– Vi vill visa att det här är människor precis som alla andra och att olikheter är berikande, säger Pär Johansson, grundare av och chef för Glada Hudik-teatern.

I ett mail till kommunen erbjuder nu Pär Johansson en föreläsning om resan med Glada Hudik-teatern, där besökarna får träffa skådespelarna.

– Vi i Sverige pratar mycket om integration och mångfald, men sen i praktiken är det en helt annan sak. Det handlar om okunskap. Rädslor överbyggs när man möts, säger Pär Johansson.

Samma reaktion

Han känner igen reaktionen från Glasberga.

– 1996 när vi startade var det exakt samma sak. Ingen ville komma och titta på våra föreställningar, det vara samma rädsla för det okända då som nu.

Men det har också blivit bättre.

– Barn står i dag i kö för att få Ica-Jerrys autograf till exempel. Men det finns mer att göra och vi måste fortsätta att jobba med det här. För att få människor att förstå att det är inte farligt.

Att de boende hävdat att de är rädda för sina barns skull kan Pär Johansson inte förstå.

Kommunen välkomnar förslaget

– Tvärtom behöver barn förstå att det finns olika slags människor och lära sig att inte vara fördomsulla, säger Pär Johansson.

Södertälje kommun är positiva till initiativet.

– Det är tråkigt att allmänheten har en sådan uppfattning. Vi ska absolut försöka ta tillvara på möjligheten att få hit dem, säger Gilda Johansson, socialdirektör i Södertälje.

Senaste TV-klippen