Dagens namn: Konrad, Kurt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Mc-föraren dog på den glashala vägen

På E4:an mellan Nyköping och Vagnhärad dog motorcyklisten   På E4:an mellan Nyköping och Vagnhärad dog motorcyklisten Foto: Google maps

Den tungt trafikerade E4:an mellan Nyköping och Vagnhärad var nyasfalterad - och lika hal som en isbana.

Trots en rad allvarliga olyckor reagerade inte den ansvariga myndigheten.

– Här har det brustit, säger Jan-Erik Lundmark på Trafikverket.

Sommaren 2010 inträffade en rad allvarliga olyckor på den då helt nyasfalterade motorvägen mellan Vagnhärad och Nyköping.

Bland annat omkom en 50-årig trafiklärare när han plötsligt och oförklarligt fick sladd på sin motorcykel.

Bilister slog larm

Redan i början av sommaren hade bilister slagit larm om att sträckan hade stora problem med blödande asfalt. Värmen mjukade upp asfalten, däcken pressade ner stenarna i beläggningen och det svarta bindmedlet bitumen trängde upp till ytan och gjorde vägen såphal.

Trots en rad olyckor och larm från bilister dröjde det till dödsolyckan i augusti innan Trafikverket reagerade och varningsskyltar sattes upp, enligt SVT:s Uppdrag Granskning.

När Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, testade friktionen på sträckan låg mätresultat långt under de tillåtna gränsvärdena.

Hal som en isväg

Enligt VTI:s experter var vägbanan fläckvis lika hal som en isväg eller halkbana.

Och trots att sträckan ska inspekteras två gånger i veckan av byggjätten NCC, samma entreprenör som lagt den blödande asfalten, upptäcktes inte problemen.

– Vi har ingen anledning att misstro entreprenören när man också kan verifiera det uppdrag man tagit på sig att utföra, säger Jan-Erik Lundmark, Trafikverkets chef för nationellt underhåll, till Uppdrag Granskning.

Ändå visar programmets granskning att inspektionsprotokoll för den mest olyckdrabbade perioden saknas.

Trafikverket polisanmäldes senare för vållande till annans död men åklagaren valde att inte inleda någon förundersökning.

Sträckan har nu åtgärdats och fått ny beläggning.