Dagens namn: Germund, Görel
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Stefan Löfvens hemliga spel bakom flörten

Målet med Stefan Löfvens invit till F och C är att nå deras tänkbara efterträdare   Målet med Stefan Löfvens invit till F och C är att nå deras tänkbara efterträdare Foto: JERKER IVARSSON

Stefan Löfvens flirt med FP och C är inte riktad mot deras nuvarande parti­ledare.

Aftonbladet kan avslöja att målet i stället är att nå deras tänkbara efter­trädare.

– Vår analys är att ­varken Jan Björklund eller Annie Lööf kommer att leda sina partier särskilt länge efter valet om Alliansen förlorar, säger en S-källa.

Inför valet nästa år står det nu klart att partiet återgår till sitt gamla recept: Att gå till val ensamma med ett eget valmanifest. Beskedet kom i går i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Bryter blocken

Stefan Löfven meddelade att han ser Miljöpartiet som en naturlig partner, men han öppnade också för samarbete med Vänsterpartiet. Det mest kontroversiella var att han dessutom gärna vill se samarbete över blockgränsen med fram­för allt FP och C. Det enda ­partiet han helt utesluter är Sverigedemokraterna.

– I förra valet mötte ­Mona Sahlin en majoritetsrege­ring. Jag möter en minoritetsregering. Det ger en ­annan situation, säger ­Löfven.

Enligt S-ledaren möter han dessutom en svag minoritetsregering.

– Trots att de har 49 procent orkar de inte lägga förslag i riksdagen och utskotten tvingas ställa in sammanträden. De lägger en del förslag som de inte ens har förankrat i riksdagen. Samtidigt vill de cementera blockpolitiken. Men den ­säger jag att vi ska bryta upp. Väljarna vill inte ha den.

Döms ut från höger

Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP) hånade inviten från S-ledaren.

– Det finns tre saker jag tycker riktigt illa om. Det är socialism, arrogans och män som inte förstår ett nej. Jag har svarat ett flertal gånger att C går till val som en del av Alliansen och om vi förlorar går vi i opposition, säger Lööf.

Även statsminister ­Fredrik Reinfeldt (M) ­dömer ut Löfvens planer.

– Det är tydligt att S längtar efter makten så att det gör ont, men man har inga besked att ge. Jag kan hävda att allianspartierna har en majoritet inom räckhåll. S besked är inte verklighetsförankrat, och det finns ­ingen grund för att de ska kunna nå egen majoritet, ­säger han.

”Kan bli nya ledare”

Aftonbladet kan i dag ­avslöja S-strategin bakom gårdagens besked i rege­ringsfrågan. Enligt upp­gifter till Aftonbladet ­handlar det om att hålla dörren ­öppen för väljare - både till höger och vänster. Flera ­källor uppger också att ­budskapet inte är tänkt att väcka gillande hos ­nuvarande toppar i de båda rege­ringspartierna C och FP.

– Vi gör analysen att det vid en valförlust för Alliansen inte kommer att vara samma personer som uttalar sig i dag som vi kommer att ha att göra med, säger en S-källa.

Björklund förlorade

Framför allt är siktet ­inställt på Folkpartiet och dess socialliberala falang. S har bland annat tagit fasta på att Jan Björklund för­lorade mot EU-ministern Birgitta Ohlsson när par­tiets Stockholmsdistrikt höll provval nyligen. ­Ohlsson lyfts ofta fram som en framtida FP-ledare.

– Björklund har stora ­bekymmer internt. Då kan man ju undra vad som ­händer vid en valförlust. Folkpartiet har aldrig varit ­nostalgiska med ledare som inte levererar. Det är alltså inte nödvändigtvis Björklund vi ska prata samarbete med efter valet, säger en ­socialdemokrat med insyn.

Jan Björklund var i går mycket tydlig i sin markering mot Löfvens invit. Han menade att ett samarbete inte är aktuellt. Förlorar FP valet går partiet i opposition.

Även internt betraktas ett samarbete med S som otänkbart.

– Jag har inte hört någon nämna möjligheten eller ens prova tanken. Det framstår som osannolikt för de flesta folkpartister. Det måste även Löfven känna till. Jag är övertygad om att han inte ens tror på det här själv, säger en FP-källa.

Signal om mittpolitik

I stället tror man att ­beskedet handlar om att ­signalera att man rör sig mot mitten.

– Det är ett sätt att manifestera det utan att man ­lovar att göra något. Han verkar vilja ge en signal om att han vill regera med MP och att han ska klara av att göra det i minoritet precis som Göran Persson gjorde.

Trots att ­både C och FP avböjde Löfvens invit så var han i går inte orolig.

– Tonläget är högt när vi går in i en valrörelse. Men jag tror att ­både C och FP är beredda att ta ansvar för Sverige efter ett val.

S-ledarens högersväng

Januari 2012:

IF Metalls tidigare ordförande Stefan Löfven väljs till partiledare för Socialdemokraterna. Han slår direkt fast att det är jobb­frågan som är hans främsta ­fokus.

Februari:

Ett av hans första besök som S-ledare går till Life science-labbet på Karolinska institutet i Huddinge. Han talar om innovationskraft och näringspolitik.

Löfven försöker göra Sven-­Erik Österberg till näringspolitisk talesperson. Han viker sig efter protester från partiets ­vänsterfalang som ser Österberg som en av de främsta personerna bakom petningen av Håkan Juholt.

Utser Mikael Damberg till gruppledare och sin närmaste man. Damberg har rykte om sig som en av högerfalangens ­främsta företrädare.

September:

Stefan Löfven presenterar sin affärsplan för Sverige. Där han slår fast inriktningen för politiken i fem steg. Ord som kompetens, kunskap och innovationer får stort utrymme. Vänster­falangen protesterar mot språkbruket.

April 2013:

Efter en hård intern strid får vänsterfalangen i partiet ge sig och det blir ingen vinstförbud i välfärden. Löfven syr i stället ihop en kompromiss där vinstbegränsning är ledordet.

Maj:

I största hemlighet besöker FP-ledaren Jan Björklund Stefan Löfven på hans kontor. Officiellt handlar det om friskole­kommitténs arbete. Men besöket ses också som ett försök att känna varandra på pulsen.

Oktober:

S höstkampanj inleds. Målet för kampanjen är att locka över väljare som de två senaste ­valen har röstat borgerligt.

När partiet presenterar sin skuggbudget talar man mycket om satsningar på företagande och forskning. De stora satsningarna på a-kassan och sjukförsäkring talar man mindre om.

November:

Stefan Löfven och Carin ­Jämtin slår fast att S tänker gå fram själva i valet 2014. Och att man gärna ser ett samarbete över blockgränserna vid behov.

Partiledarnas kommentarer till Löfvens valbomb

Fredrik Reinfeldt (M):

- S besked är inte ­verklighetsförankrat, och det finns ingen grund för att de ska kunna nå egen majoritet.

Jan Björklund (FP):

- Det är ett icke-besked och ger inte svar på ­någon fråga. Var detta det bästa de kunde åstadkomma efter ett års funderande?

Annie Lööf (C):

- Det är dags för Löfven att sluta dagdrömma.

Göran Hägglund (KD):

- Det är lite mellan­stadiedisco över det, man nobbar de som vill dansa och bjuder upp dem som ständigt ­säger nej.

Jonas Sjöstedt (V):

- Nu har vi ett enda ­parti i Sverige som vill ha en rödgrön regering utan borgerliga ministrar.

Åsa Romson (MP):

- Vi tycker att S besked är tydligt, också i att de pekar ut det vi ser som de stora utmaningarna i svensk politik med klimat, jobb och skola.

Gustav Fridolin (MP):

- Vi vill bilda en handlingskraftig regering. Men vilka övriga partier som kan behöva ingå i en regering avgörs helt av politiken.

Jimmie Åkesson (SD):

- Löfvens besked är alltså att det inte blir något besked. Det är närmast parodiskt.