Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Här förnedras naken aktivist

KIEV. Här förnedras och torteras en aktivist av kravallpolisen.

En video visar hur mannen tvingas stå naken i 10 graders kyla.

Bilderna väcker vrede hos demonstranterna.

Mannen är blåslagen och tvingas posera tillsammans med polismän som tar trofébilder av honom. 

Enligt den ryska nyhetskanalen RT är han en aktivist som under flera dagar stått längst fram på barrikaden.

En anonym polisman berättar att den nakne mannen varit en av de mest våldsamma demonstranterna. Han ska ha kastat molotovcocktails mot polisen.

Filmen spreds i går på Youtube och har setts över en miljon gånger. Efter dödsskjutningarna är förtroendet för polisen lågt.

Filmen har ytterligare spätt på demonstranternas ilska mot den ukrainska polisen. Inrikesdepartementet har fördömt filmen och kallar polisens agerande för oacceptabelt.

Möttes av burop

Demonstrationerna i Kiev fortsätter med oförminskad styrka. Aktivisterna laddar upp med gatstenar och bygger flera meter höga barriärer av snö och bildäck för att polisen inte ska nå Självständighetstorget. Men oppositionsledarna manar till lugn och det eldupphör som medlats fram verkar hålla.

Flera präster stod mellan kravallpoliserna och demonstranterna och sjöng och bad böner i går kväll.

Efter ett möte med president Viktor Janukovitj sent i går kom oppositionen till Självständighetstorget för att tala till folket.

De möttes av burop och människor skrek människor "lögnare" och "revolution".

– Jag är besviken över att de inte lyckades få igenom sina krav. De satte en tidfrist på 24 timmar men de har inte uppnått någonting, säger Julia Smoilovska som demonstrerat i två månader.

”Tänker inte ge upp”

Av oppositionens tre krav på Janukovitj blev det inte mycket kvar. Varken presidenten eller regeringen avgår. Däremot ska de demonstranter som gripits släppas.

När den tidigare proffsboxaren och numera oppositionsledaren Vitalij Klitjko gick ner i folkmassan för att prata med demonstranterna rådde det nästan lynchstämning. Han blev utbuad och ifrågasatt.

– Vi tänker inte ge upp bara för att politikerna verkar ha gjort det, säger Tetyana Balyuk.

Hon firar sin 21-årsdag med att samla bildäck som hon sedan kör till barrikaderna.

Oroligheterna sprider sig

Men Klitjko och de andra oppositionsledarna menar att förhandlingarna och samtalen med president Janukovitj bara är i sin linda. Därför är det alldeles för tidigt att döma ut oppositionens arbete.

Oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk säger att chansen är stor att det går att hitta en lösning som gör slut på våldet i Ukraina.

Men nu har oroligheterna spridit sig till fler städer i Ukraina. Aktivister har stormat myndighetsbyggnader i Lvov och i Ternopol.

 

Klicka här för att se filmen (OBS extern länk)

Läs mer