Dagens namn: Finn
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

S-kvinnor: "Pengarna måste betalas tillbaka"

Kvinnoförbunden upprörs av SD-fusket

Carina Ohlsson, ordförande i S-kvinnor.   Carina Ohlsson, ordförande i S-kvinnor.

Kvinnoförbunden upprörs av Aftonbladets avslöjande om att Sverigedemokraterna fått bidrag för en kvinnoorganisation som då inte fanns.

Carina Ohlsson, ordförande i S-kvinnor, skräder inte orden:

– Pengarna måste betalas tillbaka. Fusk är bedrägeri, säger hon.

Aftonbladets avslöjande i dag handlar om att SD, efter inträdet i riksdagen 2010, tog fram en strategi för att komma över mer pengar genom att ansöka om pengar för ett kvinnoförbund hos riksdagens partibidragsnämnd. Totalt rörde det sig om en summa på totalt 1 418 050 kronor.

Problemet var att något kvinnoförbund inte fanns på den tiden.

Aftonbladet har ringt runt till övriga partiers kvinnoförbund med anledning av avslöjandet.

Socialdemokraternas kvinnoförbunds ordförande Carina Ohlsson läste Aftonbladet tidigt i morse och blev mycket upprörd.

– Man måste betala tillbaka pengarna. Pengarna måste gå till det de är avsedda för, till kvinnoförbund som är seriösa aktörer. Och om man fuskar så måste man utreda fusket. Fusk är bedrägeri och om man får pengar på falska grunder, om det inte finns ett kvinnoförbund eller nätverk, så måste det utredas, säger hon.

– Vi har inte på något sätt märkt att Sverigedemokraterna har drivit jämställdhetsfrågor, snarare tvärt om.

"Drabbar skattebetalarna"

Anna Steele, som är ordförande i Folkpartiets kvinnoförbund Liberala Kvinnor, slår fast att notan när det fuskas med statliga medel alltid hamnar i knät på skattebetalarna.

– Det är väldigt tråkigt när det kommer fram att det fuskas med statliga medel. Det är vi skattebetalare som får stå för det här, så det är klart att det är trist.

Hon minns också hur förvånad hon blev första gången hon hörde talas om att Sverigedemokraterna hade ett kvinnoförbund.

– Jag minns ju att jag tyckte det var märkligt att de hade ett kvinnoförbund när de kom in i riksdagen, med tanke på hur vi ser på hur de ser på jämställdhet överhuvudtaget. Min personliga tanke då var "vad är det för stackars kvinna som ska försöka driva det i det där partiet".

Saila Quicklund, som är ordförande för M-kvinnor, vänder sig emot alla typer av fusk.

– Alla typer av fusk är oacceptabla och visar på dåligt omdöme från berörda. Regelverken är tydliga och det är det viktigt att de efterföljs, säger hon.

C-kvinnor: "Beklagligt"

Centerkvinnornas förbundsordförande Gunilla Hjelm menar att det som framkommit är "ett slag mot demokratin".

– Det är verkligen djupt beklagligt och ett slag mot demokratin att SD:s partiledning agerar med falska uppgifter för att få ut ett bidrag man inte är berättigad till, säger hon.

– Anslaget för det statliga stödet till kvinnors politiska organisering fördelas mellan riksdagspartiernas kvinnoförbund/nätverk, så vi som representerar de andra riksdagspartierna har tyvärr indirekt tvingats vara med och "bidra" till SD:s egna partikassa och inte till kvinnornas politiska organisering som stödet är avsett för.

"Bra att åklagare utreder"

Helena Hellström Gefwert som är sammankallande i Miljöpartiets jämställdhetspolitiska kommitté kallar SD:s agerande "extremt upprörande och provocerande".

– Att de sökt pengar för att fylla på sin egen partikassa går helt på tvärs med de regler som är uppsatta för medlen. Pengarna ska användas för att stärka kvinnor i politiken. Kvinnor är fortfarande underrepresenterade i svensk politik så det är medel som är väldigt viktiga för det demokratiska arbetet, säger hon.

– Jag kan också tillägga att det är väldigt bra att en åklagare undersöker ifall det SD gjort är brottsligt. Jag välkomnar en sådan granskning.