Dagens namn: Tekla, Tea
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Björklund känner lärarnas stöd

Jan Björklund   Jan Björklund

Det har stormat rejält kring Jan Björklund (FP) och svensk skolpolitik.

Men lärarna har han fortfarande med sig, menar han själv.

– Jag känner ett väldigt starkt stöd från stora delar av svensk lärarkår, säger han i SVT-programmet "Nyfiken på partiledaren".

Aftonbladet har i förväg tagit del av SVT:s program om Jan Björklund som sänds på söndag kväll. Utbildningsministern och Folkpartiledaren frågas ut av psykoterapeuten Poul Perris om vad som format honom personligen och politiskt.

Präglats av mammans erfarenheter

Jan Björklund inleder med att berätta att han präglats mycket av sin mamma som flydde undan nazisternas ökande tryck i Nordnorge under andra världskriget 1944. Men också av sina lärare, bland annat Maj-Lis på högstadiet som fick eleverna att börja läsa, trots att de växte upp i industriorten Skene där det enligt Björklund saknades utbildningstradition.

– Hon ställde krav men med mycket stort hjärta, säger Björklund i "Nyfiken på partiledaren".

I utfrågningen nämns också den kritik som varit mot utbildningsministern och den svenska skolpolitiken med detaljstyrning, ökad administration och elever med svaga kunskaper.

"Känner starkt stöd"

Bland annat får Jan Björklund frågan om till vem han vänder sig när han får kritik.

Det han inledningsvis svarar är dock varken den egna familjen eller statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Spontant är det i stället landets lärare som han nämner.

– Jag känner ett väldigt starkt stöd från stora delar av svensk lärarkår. Även om de tycker att det har blivit mer administration så tycker de flesta att de reformer som görs nu, med tydligare läroplaner, tidigare betyg och ny lärarutbildning är rätt, säger han.

Jan Björklund är också självkritisk och framhåller att en del av de reformer Alliansen genomförde i början av regeringstiden inte blev som man hade tänkt sig. Och att man därför tvingats förändra dem.