Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

2,8 procent för C

Annie Lööf - här är din sin värsta kris hittills

Annie Lööf har siffrorna mot sig. Enligt en ny Sifo skulle Centerpartiet åka ur riksdagen om det vore val i dag.   Annie Lööf har siffrorna mot sig. Enligt en ny Sifo skulle Centerpartiet åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Centerpartiet möter supervalåret i en mycket brant uppförsbacke. I dagens mätning av SvD/Sifo slår C bottenrekord med 2,8 procent.

– Det är väldigt dåligt, det är inget att hymla om säger partisekreteraren Michael Arthursson.

Det har gått trögt för Centerpartiet länge nu. Partiet har ramlat ner under fyraprocentsspärren ett tiotal gånger sedan förra valet. När SvD/Sifo i dag publicerar mardrömssiffrorna 2,8 procent är  det de lägsta stödet för C sedan Sifo började mäta för 46 år sedan.

– Vi har inte varit tillräckligt bra på att visa upp vad vi vill göra framåt, där har oppositionen ett försprång, säger Michael Artursson, partisekreterare för Centerpartiet.

Oppositionen leder stort

I den  Sifomätning som presenteras av SvD i dag får oppositionen egen majoritet med 52,8 procent av rösterna, medan den sittande regeringen hamnar på blygsamma 36 procent. Centerpartiet tappar mest, 0,9 procent, men den statistiska felmarginalen ligger på sju procent. Det innebär att stödet ligger på mellan 2,1 och 3,5 procent. Oavsett detta är det solklart att partiet skulle åka ur riksdagen om det var val i dag.

Michael Artursson, tvivlar väljarna på att Centerpartiet behövs?

Allt färre väljare ser sig som speciella partianhängare och det är upp till varje parti att vid varje val markera varför man ska välja just dem. Där tror jag Centerpartiet har mycket att jobba med.

Lööfs roll för partiet

Sedan Annie Lööf tillträdde som partiledare har det blåst hårt många gånger. Speciellt då hon sjösatte ett programförslag för drygt ett år sedan, med flera kontroversiella förslag. Partiet slog bakut och centerledaren hånades mer eller mindre öppet i medierna. Michael Artursson vill inte uttala sig om Annie Lööfs betydelse för de sjunkande siffrorna, utan betonar hellre partiledarens starka stöd i partiet.

– Annie har en väldigt viktig uppgift för att vi ska kunna vända. Vi hade ett tufft år förra året där hon klev fram och visade ledarskap och det tror jag hon har stor möjlighet att göra även under valrörelsen, säger han.

Twitterhån

På twitter är oppositionens inte sena med att kommentera Centerpartiets ras.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö skriver: "Tycker ni 2.8% är lågt? Vänta bara till Lööf och Ådahl fumlat sönder förhandlingarna inför VÅP och valmanifest".

Den socialdemokratiska omvärldsanalytikern Pezhman Fivrin gör sin egen analys: "C har så lågt stöd att många väljare ställer sig frågan om det är värt att lägga sin röst på C. Det kan göra att stödet sjunker ytterligare."

Från Centeraprtiet twittras det inget om siffrorna, energi och It-minister Anna-Karin Hatt skriver därmot flitligt om herrstafetten i OS.

 

Fotnot: Partiledaren Annie Lööf har också enbart twittrat om OS under söndagen, men avböjer att kommentera opinionsläget när Aftonbladet söker henne.