Dagens namn: Tekla, Tea
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Massprotesterna mot våldet

Nazistattacken i Malmö har väckt starka reaktioner i hela Sverige.
I Stockholm samlades på söndagskvällen flera hundra människor i en stöddemonstration för de sex som misshandlades natten till lördagen.

Antirasistiska demonstrationer hölls på flera platser runt om i Sverige under söndagen, som en reaktion på den brutala attacken i Malmö i natt.

På Södermalm i Stockholm samlades på söndagskvällen flera hundra vid skulpturen La Mano, minnesmärket över de svenska antifascister som dog under det spanska inbördeskriget, i solidaritet med offren för det som talare efter talare beskrev som det nazistiska våldet i Malmö.

– Detta är den senaste attacken som den bruna vågen riktar mot oss, sa en av dem och drog parallellen till nazistiska Svenska motståndsrörelsens angrepp mot en demonstration i december i Kärrtorp i södra Stockholm.

Spontan manifestation i Göteborg

Ett annat genomgående tema bland de röda och svartröda flaggorna var att politiker och medier bagatelliserar "det fascistiska våldet".

På Järntorget i Göteborg samlades runt 500 personer i en spontan manifestation redan under eftermiddagen.

I Uppsala arrangerades en stillastående manifestation i Slottsbacken av Uppsala lokala samorganisation SAC-syndikalisterna, Uppsalabor mot rasim och Allt åt alla i Uppsala.

– Manifestationen handlar om att ge en chans åt människor att få uttrycka att man tycker att detta är viktigt. Det är delvis en antifascistisk manifestation, men även en stödmanifestation för de som misshandlades i går, säger Anna Lagerqvist, medlem i SAC-syndikalisterna och medarrangör till unt.se.

Även flera andra städer

I Malmö fylldes Möllevångstorget under eftermiddagen av ett stort antal människor i en manifestation mot nazistattacken.

Deltog gjorde även ett hundratal danska antifascistiska demonstranter.

Förutom arrangören Skåne mot Rasism var ett flertal organisationer på plats, bland annat Vänsterpartiet, Malmö FF:s supporterklubb, RFSL, Alla åt alla, Syndikalisternas ungdomsförbund och Aktion mot deportation.

Många var ledsna över det som har hänt.

– Det är fantastiskt att det kom så mycket folk här så snabbt, säger Sanna Martin, som kom för att visa sitt stöd.

Även i Lund, Umeå, Jönköping och Västerås samlades människor för att protestera mot misshandeln i Malmö.