Dagens namn: Torborg, Torvald
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Stadig ökning av TBC

Ny tuberkulosmottagning öppnar i Göteborg

Den dödliga sjukdomen Tuberkulos ökar i Sverige. På 1980-talet trodde man att den var utrotad.

Nu öppnar en tuberkulosmottagning i Göteborg.

– Det har skett en ordentlig ökning av tbc de senaste tio åren, säger Jerker Jonsson, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Antalet personer i Sverige som insjuknar i Tuberkulos har ökat stadigt sedan 2002. I dag blir ungefär 650 personer sjuka per år, vilket ska jämföras med drygt 400 fall 2002.

– Ökningen beror framförallt på att fler personer flyttar till Sverige som kommer från länder där tbc fortfarande är vanligt, säger Jerker Jonsson på Folkhälsomyndigheten. Han förtydligar att smittan enbart kan spridas till de allra närmaste och att det inte finns någon större anledning för gemene man att gå runt och vara orolig.

– Man kan absolut inte använda det som ett argument för att inte släppa in folk i Sverige, säger han.

Dödligt utan behandling

Tuberkulos är fortfarande en dödlig sjukdom för den som inte får behandling i tid men i dag finns bra mediciner och de allra flesta som insjuknar i Sverige botas. Problemet är att läkare i Sverige sällan tänker på tbc som en möjlig sjukdomsbild, vilket kan leda till en risk för patienterna, enligt Jerker Jonsson. Många läkare skickar hem patienter med diagnoser som bronkit och lungsjukdomen kol med rådet att sluta röka.

– Det finns en risk att många läkare i Sverige aldrig sett tbc, då kanske det inte dyker upp i huvudet. Men om man har en patient framför sig som kommer från ett land där det fortfarande är vanligt så måste man absolut tänka på det, säger han.

10 procent smittas i Sverige

Eftersom fallen av sjukdomen långsamt fortsätter att öka så startar nu en lokal tuberkulosmottagning på Angereds närsjukhus i Göteborg. Mottagningen är placerad i en förort där det bor många nyanlända eftersom det är hos dem som de flesta fall upptäcks. Enligt Folkhälsomyndigheten är det bara 10 procent av dem som insjuknar här som verkligen smittats i Sverige.

– För svenskar är risken störst för att smittas när vi reser utomlands eller om vi kanske har vänner av andra nationaliteter som besökt sina hemländer och blivit smittade, säger Lars-Olof Larsson, överläkare på Angereds närsjukhus.