Dagens namn: Konstantin, Conny
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Kan inte hjälpa – på något sätt

Regler hindrar ministern från att pressa NorgeJuristen: Ett experiment som saknar motstycke

Barn- och äldreminister Maria Larsson menar att Sverige har ”en bra dialog” med Norge om de ­omhändertagna svenska barnen.

Men hon kan inte utöva några påtryckningar.

Norge har inte skrivit ­under Haag-konventionen.

NEKADE I DEBATTENRiksdagsledamoten Jonas Gunnarsson (S), fick höra om Alexandras fall. Han bjöd in barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) till debatt i riksdagen. Där sa hon att Sverige inte kan agera - eftersom Norge inte skrivit under Haag-konventionen. ”Både länderna måste ha ratificerat konventionen för att en överlämning ska vara möjlig”, sa Larsson.   NEKADE I DEBATTENRiksdagsledamoten Jonas Gunnarsson (S), fick höra om Alexandras fall. Han bjöd in barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) till debatt i riksdagen. Där sa hon att Sverige inte kan agera - eftersom Norge inte skrivit under Haag-konventionen. ”Både länderna måste ha ratificerat konventionen för att en överlämning ska vara möjlig”, sa Larsson.

Jonas Gunnarsson (S), riksdagsledamot från Värmland, fick höra talas om Alexandras fall. Därför tog han initiativ till en ­debatt med barn- och äldreministern i riksdagen.

- Det är naturligt att det uppstår problem när människor bor och arbetar i två länder, säger Gunnarsson.

- Men Sverige och Norge är i grunden lika och det borde vara möjligt att samarbeta på ett konstruktivt sätt, även när det gäller omhändertagna barn.

Men barn- och äldreministern Maria Larsson hävdar att Sverige inte kan agera ­eftersom Norge inte har skrivit under Haagkonventionen.

- Båda länderna måste ha ratificerat konventionen för att en överlämning ska vara möjlig, sa hon i riksdags­debatten.

’Saknas rättslig grund’

Utrikesdepartementets pressekreterare Erik Wirkensjö säger:

- Det ingår inte i UD:s konsulära stöd att hjälpa föräldrar som fått sina barn omhändertagna i andra länder. Däremot stöder vi svenska medborgare som frihetsberövats utomlands.

Barn, som utan att kunna välja, har fosterhemsplacerats långt bort från syskon, släkt och vänner, anses inte tillhöra den gruppen.

Erica Neiglick arbetar på UD med ärenden som rör bortförda barn. I ett mejl till Alexandra skriver hon att UD inte kan agera.

”Som jag tidigare förklarat per telefon så kan vi inte blanda oss i den norska processen, det saknas rättslig grund för det. Du måste därför driva ärendet vidare med hjälp av ditt norska ombud. Kanske kunde du resonera med henne om eventuell möjlighet att ta in en annan/ytterligare psykolog, från Sverige eller från Norge?”, skriver Neiglick.

Förvånad ledamot

Riksdagsledamoten ­Jonas Gunnarsson (S) tycker att det är konstigt att Sverige inte bryr sig om att svenska medborgare riskerar att adopteras bort och byta nationalitet.

- Barn har rätt till sin ­nationalitet och sitt namn och skall inte skiljas från föräldrarna mot sin vilja, ­säger han.

Han är förvånad över det ointresse de utsatta föräldrarna mött. I många andra frågor har Norge och Sverige ett tätt samarbete, konstaterar Gunnarsson.

Starkt kritisk

Juristen Dag Sverre ­Aamodt har i dag en fram­trädande roll i norskt ­näringsliv men arbetade ­tidigare som advokat. Som ombud var han engagerad i ett 20-tal fall med omhändertagna barn i Norge.

Han är starkt kritisk till Barnevernet.

- Det som pågår är ett ­socialantropologiskt experiment som saknar motstycke. Barn har rätt till ­sina föräldrar och sitt ursprung, säger Aamodt.

Isabella Iverus