Dagens namn: Ingvar, Ingvor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Kommunen: Rektorn stängs av

Åttaåriga Yara hittades död i sitt hem i Karlskrona.

Nu stänger kommunen av också rektorn för flickans skola – för att han inte gjorde en formell orosanmälan.

– Det här får mig bara att känna mig ännu dummare. Så många människor verkar ha vetat om Yaras situation, säger pappan Mohammed al-Najjar till Aftonbladet.

Karlskrona kommun höll på måndagseftermiddagen en presskonferens med anledning av åttaåriga Yaras död.

Kommunens företrädare var självkritiska och sa att man upptäckt "uppenbara brister" inom skolan och socialtjänsten. Sedan tidigare är det känt att socialtjänsten tagit emot flera larm om flickans situation utan att göra något åt saken, bland annat lät man ett fax från Blekingepolisen ligga. För detta har en handläggare stängts av.

Nu stängs också rektorn för skolan där Yara gick av i väntan på att en utredning blir klar.

"Borde ha anmält"

Enligt kommunen har rektorn varit i kontakt med socialtjänsten angående flickans situation - men låtit bli att göra en formell orosanmälan.

– Han har fått veta att det finns ett avslutat ärende kring flickan och att det finns en vårdnadshavare. Men han har låtit sig nöja med den informationen och uttryckte inte sin oro till socialtjänsten, säger Maria Persson, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Karlskrona kommun.

Yaras pappa Mohammed al-Najjar, som bor i Gaza, Palestina, tar beslutet med sorg.

– Det här får mig bara att känna mig ännu dummare. Så många människor verkar ha vetat om Yaras situation utan att ha sagt något till oss. Hur kunde de lämna henne i sticket så? säger han till Aftonbladet.

Maria Persson på Karlskrona kommun uppger att rektorn är förkrossad över vad som har hänt.

– Han gör i dag den bedömningen att det helt klart borde ha gjorts en orosanmälan utifrån de uppgifter som fanns, säger Maria Persson.

Enligt kommunen kommer rektorn att vara avstängd, men behålla sin lön, fram till att utredningen är klar. Den del av utredningen som behandlar skolans och rektorns roll ska enligt kommunen vara klar till sommaren.

Nekar till brott

Ytterligare två lärare  på skolan uppges ha känt till flickans situation, men enligt kommunen får de arbeta kvar, eftersom rektorn varit den som haft ansvaret att hålla kontakt med socialen.

Tidigare under måndagen stod det klart att de två misstänkta gärningspersonerna, som sitter häktade för mord, fortfarande nekar till brott.

Kvinnans advokat Eric Widner säger:

– Hon förhördes senast fredags. Hon nekar, hon har inte gjort sig skyldig till det påstådda brottet.

Mannen nekar också till brott, enligt advokaten Christer Holmqvist:

–  Han förnekar brott, vidhåller sin tidigare berättelse.

Dödsorsaken fortfarande oklar

Yaras föräldrar har nu kommit i kontakt med sitt målsägarbiträde, Karin Åkesson Rehnholm, som har haft ett första kort samtal med dem. Varför det dröjt så länge innan hon utsetts till deras advokat kan hon inte svara på.

– Jag håller på och sätter mig in i ärendet. Jag ska ringa och prata med dem genom tolk, så att jag får klart för mig ordentligt vad de vill.

Varken familjen eller Karin Åkesson Rehnholm har fått kännedom om dödsorsaken än. Åklagaren Pernilla Åström säger att hon inte har några nya uppgifter att lämna ut förutom att utredningen kommer att dröja innan den blir klar. Hon kommer troligtvis att begära förlängning på åtalstiden och omhäktning för de två släktingar som misstänks för mordet.