Dagens namn: Vincent, Viktor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

AFTONBLADET AVSLÖJAR: Misstänks ha regisserat barnvåldtäkter på 12 barn

Framför sin dator i Uppland regisserade den 38-årige mannen grova våldtäkter på barn på andra sidan jordklotet.

Han styrde och spelade in övergreppen.

– Det är unga barn, både pojkar och flickor som utsatts, säger åklagare Pontus Melander.

Det var under utredningen av ett annat brott som 38-åringen misstänktes för som polisen gjorde de fruktansvärda fynden i hans dator.

De hittade filmer, där vuxna personer förgrep sig sexuellt på pojkar och flickor - enligt instruktioner de fick från den 38-årige svensken - som alltså följde övergreppen i realtid på sin dator i Sverige.

– Det rör sig om små barn, som ännu inte uppnått puberteten, säger Pontus Melander.

Barnen inte identifierade

I går häktades 38-åringen för tolv fall av anstiftan till grov våldtäkt mot barn, och fyra fall av anstiftan till grovt sexuellt övergrepp mot barn.

– Utredningen är i ett tidigt skede, och vi har inte identifierat offren, men tror att det rör sig om barn på Filippinerna, säger åklagaren.

Brotten har enligt häktningsframställan ägt rum under lång tid - under 2013 fram till i februari i år.

I måndags, tidigt på morgonen, greps den 38-årige mannen.

Medger att han instruerat

Hans advokat vill inte alls kommentera misstankarna mot sin klient, men enligt åklagaren medger 38-åringen att det är han som ger instruktionerna på filmerna, men har synpunkter på åklagarens rubriceringar.

– Bevisläget är mycket bra, säger Pontus Melander.

Nästa steg i utredningen blir nu att försöka lokalisera offren.

– Det är prioritet, naturligtvis. Vi är inte ens säkra på att det rör sig om Filippinerna, men tror det, inte minst med anledning av det tidigare kända fallet.

Andra fallet i Sverige

Fallet han syftar på har tidigare uppmärksammats i Aftonbladet. Det gäller ett fall i Skåne, då en 52-årig man regisserade våldtäkter på flickor i Filippinerna från sitt hem. Han dömdes i tingsrätten till åtta års fängelse, men fick i hovrätten straffet sänkt till 4,5 år.

Aftonbladet besökte byn Cordova på ön Cebu och träffade offren för den 52-årige svensken. Det visade sig också att ingen av de vuxna som på svenskens instruktioner våldfört sig på barnen åtalats på Filippinerna, de ansågs också de vara offer.

"Kan vara väldigt aggressiv"

Den nu häktade 38-åringen är känd av polisen sedan tidigare, och har bland annat dömts för misshandel. Han misstänks även för barnpornografibrott.

Mannen har en egen firma i hantverkarbranschen och beskrivs av en tidigare god vän som "en kontrollmänniska" som kan "vara väldigt aggressiv".

– Herregud, vilket fruktansvärt brott, även om ingenting förvånar mig vad gäller honom, säger vännen.

En annan vän beskriver hur 38-åringen talat om sina sexuella fantasier.

– Inte om barn, det har han inte gjort, men andra saker som vanliga människor tycker är abnormt.

Såg samlad ut

Aftonbladet var på plats på häktningsförhandlingen på onsdagen.

Den 38-årige mannen, klädd i Kriminalvårdens gröna kläder, såg samlad ut och rörde inte en min när domaren förklarade honom häktad, på sannolika skäl misstänkt för att ha regisserat grova våldtäkter på tolv barn.

Åtal ska väckas inom fyra veckor, men den tiden kan komma att förlängas.