Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Bilderbergmötet i Köpenhamn

Några av världens mäktigaste män och kvinnor samlas i dagarna i Köpenhamn på vad som brukar kallas världens hemligaste möte.

Enligt konspirationsteorierna utser de presidenter, startar krig och diskuterar hur man kan tjäna pengar på utomjordingar.

Sammanlagt rör det sig om 135 personer, varav 22 kvinnor som är inbjudna att närvara på konferensen.

En av dem är utrikesminister Carl Bildt.

– Det är ett bra tillfälle att utbyta perspektiv ock kunskaper i olika aktuella frågor med människor från andra samhällssektorer och länder, säger han till Aftonbladet.

Och flera andra svenskar finns också med på mötet, däribland Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, Saabs vd Håkan Buskhe och såväl Marcus som Jacob Wallenberg. Även Svenska Dagbladets politiska chefredaktör, Tove Lifvendahl, finns med i Köpenhamn.

Kungligheter och Facebook-höjdare

Gästlistan fullkomligt vimlar av kända politiker, kungligheter, näringslivstoppar och även journalister.

Bland de mest namnkunniga syns USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger, prinsessan Beatrix av Belgien och Anders Fogh Rasmussen, generalsekreterare för NATO och höga företrädare för bland annat Facebook och Google.

I dagarna tre möts de nu i Köpenhamn för det 62:a Bilderbergmötet sedan starten 1954.

"Existerar privatliv?"

Bland ämnena som ska diskuteras i år finns "Ukraina", "Vad händer härnäst i Europa", "Kinas politiska och ekonomiska framtidsutsikter" och "Existerar privatliv?"

Just den punkten har fått en del att höja på ögonbrynen, eftersom Bilderbergmötet är så omgärdat av hemlighetsmakeri.

Hemlighetsmakeriet kring mötena har fått konspirationsteorierna att flöda. Att Bill Clinton deltog och några år senare blev USA:s president togs som ett tecken på att man utser ledare, enligt Business Insider. Det finns också teorier om att Bilderberggruppen vill censurera internet och att de beställer mord. Och startade kriget i forna Jugoslavien.

Eller ämne för diskussion ska, enligt teorierna, ha varit hur man ska kunna profitera på utomjordingar.

Tystnadsplikt

Hotellet i Köpenhamn där mötet hålls är omgärdat av vakter, och The Guardian skriver att två journalister gripits efter att ha försökt intervjua arrangörerna.

Vad som sägs på mötena nedtecknas inte, och deltagarna får inte berätta om vad som sagts.

hemsidan står att skälet till att inga "rapporterande" journalister är tillåtna är för att "uppmuntra en så hög nivå av öppenhet och dialog som möjligt".

Den amerikanske journalisten Jon Tucker, 77, har bevakat sällskapet i närmare 40 år. Han menar att medlemmarna i Bilderberger ligger bakom bostadskrisen i USA, kriget i persiska viken 1991 och Margaret Thatchers fall.

– De vill införa en världsregering, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Han har ingenting emot att eliten träffas men, säger han, allmänheten måste få insyn.

Sverige har varit värdland

Bilderberggruppens historia började 1954 då prins Bernhard av Nederländerna var värd för det första mötet. Det ägde rum på Hotel de Bilderberg – därav namnet – i Oosterbeek. Då vädrades kommunismen och Sovjet liksom europeisk försvarspolitik.

Tanken var att bygga kontaktnät mellan europeiska och nordamerikanska makthavare.

Sedan dess hålls varje år en konferens som de 18 personerna i styrgruppen arrangerar.

Även Sverige har varit värd för möten vid fyra tillfällen. Senast i Stenungsund på västkusten, i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Carl Bildt säger till Aftonbladet att han är på konferensen "därför att han är inbjuden, och brukar vara det".

Om Aftonbladet