Dagens namn: Malin, Malena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Forskare: Kapitalet har mycket lättare att hitta alternativ

Den som är starkare får alltid ut mest i en förhandling.

Det ökar klyftorna i samhället på sikt.

- Det finns en självförstärkande mekanism, säger forskaren Per Molander.

I sin nya bok konstaterar han att ojämlikheten tar över om den inte hela tiden bekämpas.

Per Molander.   Per Molander.

I nyutkomna ”Ojämlikhetens anatomi” använder Per Molander den välkänd dikten om två kulspelande pojkar, av Sten Selander, för att illustrera sin tes.

Svåra förhandlingar

- Om den ena har 50 kulor och den andra har fem, så har den som har 50 kulor tio gånger så stor chans att vinna om de är lika bra, säger Per Molander, till vardags generaldirektör för Inspektionen för socialförsäkringen.

Exemplet kan överföras till förhandlingssituationer mellan kapitalägare och löntagare.

- Den som går in i förhandlingen och är lite starkare får också ut mest av förhandlingen. Om det här upprepas under lång tid så ökar ojämlikheten - om man inte har ett fördelningspolitiskt system som är överordnat och återför balansen till något som är mer jämlikt, säger Molander.

Sämre skola

Utjämningen inleddes med kampen för allmän rösträtt och att människor organiserade sig fackligt. Men i början av 1970-talet började den stanna av i OECD-länderna.

- Ett enkelt svar är att det har rätt mycket med globaliseringen att göra. Kapitalet har mycket lättare att hitta alternativ än vad löntagarna har, säger Per Molander.

Försämringen av skolan bidrar till den nya ojämlikheten - att socialförsäkringssystemet har tappat i styrka likaså.

- Reallönerna har vuxit med cirka 50 procent medan de sociala förmånerna har legat ungefär still mellan 1992 och 2011. Klart att det påverkar löntagarkollektivets förhandlingsstyrka, ­säger Per Molander.