Dagens namn: Alexandra, Sandra
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Airbag-hjälmen döms ut: ’Fungerar bara på asfalt’

Hövding är kragen som löser ut sin airbag vid en cykelolycka.

Den marknadsförs som säkrare än andra cykelhjälmar.

Nu sågas den av tidningen Råd & Rön.

Airbaghjälmen Hövding har hyllats för sin design och kostar 2 700 kronor.

Nu kritiseras hjälmen av konsumenttidningen Råd & Rön efter ett test i deras franska systertidning Que Choisir.

”Har stora brister”

Testet är gjort enligt internationell standard för cykelhjälmar och Que Choisir kom fram till att produkten har stora brister.

– Man ska vara medveten om riskerna. Den kan ge ett visst skydd om man faller på en platt asfaltväg men klarar långt ifrån alla olyckor man kan råka ut för som cyklist. Du kan inte bestämma att du ska hamna på asfalten, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

I testet släpps hjälmen ned mot ett 13 centimeters stålstäd. För att få godkänt måste g-kraften – som huvudet utsätts för – vara under 250.

– Det klarar de flesta vanliga cykelhjälmar. Men Hövding överskred gränsvärdet med cirka tre gånger, säger Ronny Karlsson.

”Bättre i annat test”

Företaget anser att testet är felaktigt och att det inte kan tillämpas på airbaghjälmar.

– Att inte få en rättvis bedömning är olyckligt, säger Fredrik Carling, vd på Hövding.

Hövding hävdar att deras airbaghjälm har tre gånger bättre stötupptagningsförmåga än den bästa vanliga cykelhjälmen. I reklamen hänvisar de till ett test av försäkringsbolaget Folksam 2012.

Ni dömer ut ett test men pekar på ett annat där ni fick ett bra resultat. Varför?

– Folksam kontaktade oss för att höra hur de bäst och mest objektivt testar produkten. De valde även att rådfråga Autoliv, världens största airbagutvecklare, och resultaten liknade de resultat vi fått i våra tester och i SP:s tester, säger Fredrik Carling.

Han hänvisar också till Sveriges tekniska forskningsinstitut som ifrågasätter Råd & Rön.

– Sveriges tekniska forskningsinstitut, som är Sveriges enda ackrediterade institut för hjälmtestning, gör i ett eget pressmeddelande ett kraftfullt utdömande av Råd & Röns testresultat och kompetens inom konsumentsäkerhet. Detta finns att läsa på deras hemsida.