Dagens namn: Harald, Hervor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Flera personer skadade i blixtnedslag

Mycket kraftigt åskväder över sydvästra Sverige

Ett nytt jätteoväder har drabbat Västsverige.

Översvämningar, tromber och välta träd följer i dess spår.

Blixten har slagit ner på flera ställen och minst tre personer har förts till sjukhus.

Två personer, en pappa och en son, har skadats efter ett blixtnedslag. De befann sig i ett uthus i Tösse utanför Åmål när ovädret kom.

– Blixten har slagit ner i ett elskåp och gått in i ett uthus. Två personer är skadade. Pappan lite bättre, sonen lite sämre, säger Jan Weirén, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

Blixten har lämnat ett hål efter sig i marken, och det uppstod en mindre brand i terrängen.

Sonen har förts till sjukhus i Karlstad. Enligt de uppgifter som polisen har fått från SOS så hör han inte och har tappat minnet.

Fritidshus övertänt i Skåne

Även över Skåne drog ovädret in med åska och regn.

Vid kvart i fem larmades brandkåren till ett äldre sommarställe i Tollarp.

Huset var övertänt redan när första styrkan kom fram, och gick inte att rädda.

– Det var ingen i huset, och för oss var det bara att övervaka att branden inte spred sig, säger Dan Svensson, vakthavande brandingenjör vid Räddningstjänsten i Kristianstad.

SMHI varnar

Mycket kraftigt åskväder i sydvästra Sverige, längs ett band som sträcker sig från Vänern ner till Skåne, har fått SMHI att utfärda en klass 1-varning.

– Det är redan mycket åska i området. I samband med det får man väldigt kraftigt, skyfallsliknande nederbörd där även hagel kan vara inblandat, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI till TT.

Väderutvecklingen nu beskrivs som allvarligare än det åskväder som drabbade södra Sverige för drygt en vecka sedan, då tio personer skadades när blixten slog ner på Bråvallafestivalens område i Norrköping.

– Då var det inte varningsläge, varken inför eller när vi analyserade det i efterhand, säger Eva Strandberg.

"Bland det värsta jag sett"

Det är inte bara i Dalsland som ovädret har slagit till.

Blixtnedslag och kraftigt regn rapporteras från flera platser runt om i Västsverige.

Vid 16-tiden slog blixten ner i en enplansvilla i Lidköping, som började brinna. Ingen var hemma i villan och inga personskador har rapporterats.

I samma stad översvämmades Hotell Edwards lobby när ovädret slog sina klor i staden.

– Jag har aldrig varit med om maken, trots att jag är nästan 50 år. Det var bland det värsta jag sett, med blixtar precis över oss och hård blåst, säger Ulrika Kjellman, delägare i hotellet.

Nederbörden har skapat översvämningar i flera delar av Lidköping, och enligt en boende i orten var det nära orkanvindar i byarna.

Träd rasade över förskola

I Källby i Skaraborg ska de boende ha sett en tromb, och blåsten har vält allt från studsmattor till träd.

Ett stort träd har rasat rakt över gården på en lekskola i den lilla orten. Som tur var föll trädet över en del av förskolan som var stängd över sommaren.

Regnet har översvämmat allt från gator till källare och träd har vält över bilar.

– Det blåste så in i helvete och var helt grått, det värsta jag sett, säger Amanda Petrini som bor i Källby.

Två till sjukhus i Borås

Två personer har förts till sjukhus efter ett blixtnedslag i ett bostadshus i närheten av Sandared i Borås kommun. Larmet inkom vid 14-tiden.

– Det uppstod en mindre brand och två personer fick lättare rökskador, säger Niklas Ignell, jourhavande stabschef vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund till TT.

Under eftermiddagen har räddningstjänsten även fått rycka ut till Svenljungatrakten, efter blixtnedslag i en ladugård samt transformatorstation.

 

Texten uppdateras