Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Hasse blev attackerad av psyksjuk

22-åring rymde - för att döda

Hasse, 49, svävade mellan liv och död efter den brutala misshandeln.

Den psyksjuke 22-åringen r­usade ut från akuten och slog ner trebarnspappan.

Han trodde sig vara utsänd av Gud – för att döda.

Mannen frias nu helt från brottet.

Gävlebon Hasse Löf slogs ner och misshandlades medvetslös innan väktare vid sjukhuset intill kunde stoppa den 22-årige gärningsmannen.

Efter en månad på sjukhus kämpar han sig nu tillbaka till livet. A­ftonbladet träffar honom i hemmet bara en kilometer ifrån platsen för överfallet den 9 mars i år.

– Jag har inga minnesbilder från olycksdagen och veckorna där e­fter, säger han.

Svåra skador

Hasse kunde heller inte när­vara vid rättegången mot 22-åringen. Ansiktsfrakturer, käkbrott och hjärnblödning satte stopp.

– Kortminnet är fortfarande ett problem och den förlamning jag drabbades av i ansiktet känner jag fortfarande av.

22-åringen hade varit på rymmen från rättpsykiatriska kliniken i Huddinge i tio månader e­fter ett tidigare våldsbrott. Den här dagen kom han i ambulans till Gävle sjukhus sedan någon slagit larm om hans sjuktillstånd. Men där fick han ett utbrott och rymde. När han mötte Hasse var 22-åringen förvirrad och ska ha trott att Gud gett honom order att döda.

Under rättegången bad 22-åringen Hasse och hans a­nhöriga om förlåtelse.

Kan du förlåta honom?

– Det handlar ju om en sjuk människa ... men jag försöker f­okusera bort honom, säger H­asse.

Frias helt

Åklagaren ville ha 22-åringen fälld för mordförsök på Hasse Löf. Försvararen advokat Thomas Bodström ansåg att det skulle stanna vid grov misshandel.

Men Gävle tingsrätt chockar alla och friar 22-åringen helt.

Rätten anser att den psykotiske 22-åringen saknat uppsåt och inte kan fällas för sina handlingar.

 ”Det går inte att bortse från att 22-åringen vid gärningsögonblicket på grund av en kraftigt förvrängd och bisarr väldsbild och i ett psykotiskt tillstånd varit omedveten om sin omgivning och sitt handlande. Det kan således inte förutsättas att han haft uppsåt. 22-åringens tankevärld vid gärningen har inte kunnat rekonstrueras och åklagaren har inte förmått att genom utredningen styrka att det är ställt utom rimligt tvivel att 22-åringen handlat med uppsåt. Åtalet för såväl försök till mord och misshandel, synnerligen grovt brott, ska därför ogillas”, skriver Gävle tingsrätt i domskälen.

Även skadeståndskraven avfärdas.

Bodström: Fel av sjukhuset

22-åringens advokat Thomas Bodström överväger att anmäla Gävle sjukhus.

– Den här misshandeln skulle aldrig ha kunnat ske om sjukhuspersonalen agerat rätt och larmat polisen. Jag överväger att anmäla Gävle sjukhus, säger Bodström.