Dagens namn: Torsten, Torun
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Sommarpratets motsvarighet till nedlagda prestigemagasinet

Monika Ahlberg, ansvarig för det moderna kockbokseländet, rapporterar från en borgerlighet som av allt att döma inte har förlorat sitt välmående.
Sven-Bertil Taube är gudfar, bankirens badrum görs om till café och Abbe Bonnier är grön i ansiktet.

På minnenas bänk, där Ahlberg suttit med tonårsförälskelser, sina egna barn och vuxna kärlekar, börjar denna berättelse. Det är på denna ö, Marstrand, hon växer upp.

Hit återvänder hon genom hela programmet, ögonblicksbilderna från ett framgångsrikt yrkesliv i Stockholm varvas med joggingturen upp genom skogen, ner till kajen och förbi tobakskiosken fram till slutmålet, morgonbadet.

Det är ett effektivt berättargrepp och det ska visa sig att cirkeln sluts.

Hon ser döden överallt

Ahlberg kallas till mammografiundersökning, något är inte som det ska, hon är livrädd på vägen hem och ser döden överallt, men en tredje kontroll visar att hon inte har bröstcancer.

Hon söker upp förläggaren Abbe Bonnier och presenterar sin vision: boken ska vara så stor att den inte går in i bokhyllan och vara tryckt på fint papper.

Förläggaren blir nervös och direktörerna på Bonniers förklarar att hon borde gå hem och göra en trevlig kakbok. I stället blir det Tidens förlag, utgivare av politisk litteratur med socialistiska förtecken, som ger ut vad som skulle bli en stor succé.

Och efter tio år som dansare tar vår berättare över cafét på anrika Rosendals trägård på Djurgården i Stockholm, utan annan merit än att farfar var bagare.

Pappan tar livet av sig

Det glada 80-talet var just över och "folk var rika som troll". Ja, hit hittade nog sällan Husbys invånare.

Och vad dyker upp senare i livet, om inte ett jugendpalats längst ute på Djurgården. Thielska galleriet. Dags för nytt café.
Pappa tar livet av sig. Det gör ont, men han var trött på livet. Och till slut sitter hon än en gång på minnenas bänk. Än en gång kär.

Monika Ahlberg serverar oss sommarpratets motsvarighet till Bonniers nedlagda prestigemagasin Månadsjournalen, borgerlighetens lågmält sofistikerade soffbordsunderlägg.

Läs mer