Dagens namn: Mattias, Mats
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Extrem risk för skogsbrand

Se upp var du slänger fimpar och grillar framöver.

Och parkera absolut inte i högt gräs.

Just nu är det extremt hög risk för skogsbränder runt om i Sverige.

– Den heta och torra luften gör marken väldigt brandbenägen, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

De senaste dagarna med temperaturer på 30 grader och strålande sol glädjer säkert många semesterfirare, men det ökar också risken för bränder.

På torsdagen brann det på flera platser i landet. Räddningstjänsten Östra Götaland kämpade mot två bränder i Norrköpings kommun och lokala medier rapporterade bland annat om bränder i Västra Götaland och Norrbotten.

Brandbenägen mark

SMHI bedömer att det är extremt eller mycket hög risk för skogsbränder i stora delar av de södra delarna av Sverige. Dessutom är de norra delarna av Norrlandskusten också i riskzonen.

– Det är en extrem risk i delar av landet. Det är ett mosaikmönster var molnen har släppt sin väta. Kombinationen av att det inte har kommit regn under längre tid plus den här heta luften gör att vegetationen blir väldigt brandbenägen, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Många skogsbränder uppstår av blixtnedslag eller från gnistor som kommer från maskiner som används vid skogsavverkning – men en hel del orsakas av privatpersoner.

– Man ska vara klok och bete sig med sunt förnuft. Det är inte bara eld och glöd som kan tända vegetationen, säger Leif Sandahl.

Se upp med bilen

Både bortkastade fimpar och kvarglömda engångsgrillar kan ställa till svåra bränder, men även bilen utgör en risk.

– Många tänker inte på att det blir varmt under bilen, framförallt katalysatorn kan bli väldigt het. Därför ska man aldrig parkera i högt gräs, fortsätter Leif Sandahl.

Samma eftertanke fordras om man är ute och arbetar i trädgården.

– Allt som har energi eller värme i sig kan orsaka en brand. Det kan räcka att du går ut med röjsågen på sommartorpet och så slår klingan i en sten så får du en gnista, säger Leif Stendahl.

Eldningsförbud på flera platser

Flera områden har utfärdat eldningsförbud på grund av den höga brandrisken. Om du är osäker på huruvida du får elda eller inte ska du vända dig till kommunen eller länsstyrelsen, hälsar Leif Stendahl.

– Vi har också tagit fram en app som visar brandrisken i landet. Den visar det aktuella området där du befinner dig. Dessutom finns det lite råd och vägledning för hur du ska göra.