Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

”Bara regn kan släcka branden”

Ramnäs. På torsdagen sprutades över två miljoner liter vatten över lågorna.

Men de mänskliga krafterna räcker inte till, enligt räddningsledaren Lars-Göran Uddholm.

– Regn. Det enda som kommer att släcka den här branden är regn. Jag tror inte att vi klarar att kunna göra det själva, säger han.

Vinden blåste från sydväst. Därför prioriterade räddningsledningen att bekämpa branden i norr och öster, med styrkor på totalt runt 200 personer indelade i fem sektorer i det 15-19 000 hektar stora området.

Tillräckligt många för att hålla elden tillbaka just där.

– Elden har inte haft några genombrott så där har vi vunnit fajten, säger Lars-Göran Uddholm.

Men i stället flammade en större brand upp på den västra sidan. Det krävdes en räddningsinsats norr om Gammelby när brandmännen blev instängda av lågorna.

– Vi hade en grupp som var inne och bekämpade elden när vägen antändes bakom dem. Så vi fick gå in och undsätta dem med en akut resurs som bekämpade elden för att få ut dem.

”Då blir man grillad”

De fyra specialplanen från Italien och Frankrike ska tillsammans ha gjort minst 322 vändor på torsdagen. De släppte mer än två miljoner liter vatten.

– Alla bränder är svåra. Detta är en stor brand och har många svårigheter. Det är stor densitet av träd, till exempel. Det här kommer nog ta en vecka, sa ledaren för det franska teamet när planen landat i Västerås i går kväll.

Men branden är inte under kontroll. Elden blossar hela tiden upp och Lars-Göran Uddholm ber nu om hjälp från vädrets makter:

– Regn. Det enda som kommer att släcka den här branden är regn. Jag tror inte att vi klarar att kunna göra det själva, säger han.

Hittills har minst tio byggnader förstörts av lågorna, uppger Länsstyrelsen. Enligt Lars-Göran Uddholm har skador fotograferats och kartlagts, men inte sammanställts. Områden nära sjön Snyten har drabbats hårdast.

– Staberg och Svartvik är mest drabbade. Vi vet om både bostadshus och ekonomibyggnader som brunnit, säger Lars-Göran Uddholm.

Spridningsrisken finns hela tiden. Människorna som kämpar emot elden i området riskerar dessutom att träffas av fallande träd eller trampa ned i glödhål som döljs under ytan av svart sot och bränd jord.

– De riskerar att trampa igenom och då blir man grillad, säger Uddholm.

”Andra gradens brännskada”

En bandvagnsförare trampade ner i ett glödhål och uppgavs först ha klarat sig utan större skador, enligt Lars-Göran Uddholm.

Senare under kvällen hörde mannen av sig till Aftonbladet:

"Jag ådrog mig andra gradens brännskada på båda fötterna och har inga kängor kvar. Trots det så inväntar jag nya besked för att få åka ut igen", skriver han i ett mms.

Tillståndet för den 42-årige man som skadades under brandens första dagar tillstånd uppgavs i går ha förvärrats. Enligt Universitetssjukhuset i Linköping har han återigen livshotande skador.

Läs mer
Senaste TV-klippen