Dagens namn: Siv
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Antisemitismen sprider sig - judar i Sverige vill flytta

Erik Ullenhag på plats under "Partiprogrammet"

Hakkors på skolor, vandaliserade synagogor och trakasserier.

I kvällens "Partiprogrammet" tog man upp judehatet som blossat upp i Sverige i samband med kriget i Gaza.

– Vissa funderar redan nu på om det inte är läge att flytta, säger Isabel Sommerfeld, aktiv i judiska församlingen och gäst i programmet. 

Flera medier har rapporterat om hur antisemitism och hot riktade mot judar i Sverige har ökat de senaste veckorna, i samband med kriget i Gaza.

I kvällens direktsända "Partiprogrammet" diskuterade integrationsminister Erik Ullenhag frågan med Isabel Sommerfeld, som är aktiv i judiska församlingen i Stockholm, och Jonathan Leman från Expo.

"Känner sig rädda"

Isabel Sommerfeld har alltid känt sig trygg i Sverige - men nu har har hon börjat tvivla.

– Jag är aktiv i judiska församlingen, och där vittnar fler och fler medlemmar om att de känner sig rädda. Vissa har fått motta hot, och jag tror inte att folk förstår hur stämningen är, säger hon.

I Sommerfelds bekantskapskrets är det det nu flera judar som på allvar funderar på om det finns en framtid för dem i Sverige. 

– Vissa funderar redan nu på om det inte är läge att flytta, säger hon.

Samtidigt är Sommerfeld mycket kritiskt mot att politikerna inte tagit tydligare avstånd från det som händer.

– De har inte uttalat sig tillräckligt. När till och med rabbin i Malmö utsätts för fysiska attacker kan man tycka att det är dags för politikerna att markera avstånd. Var är statsministern? Var är alla antirasister?

Kritik mot Reinfeldt

I Malmö har har synagogan nyligen vandaliserats och rabbin samt församlingsmedlemmen Hugo Klein fick en flaska kastad mot sig.

Aftonbladet har varit i kontakt med Hugo Klein som berättar att säkerheten för stadens judar är dålig - och att man är rädd för att bära judiska symboler.

– Jag har tre barn som utvandrade till Israel för att det är en bättre plats för judar. Jag planerar också att flytta så småningom. Jag tror inte det kommer bo så många judar i Sverige framöver.

Även Hugo Klein är kritisk mot statsminister Fredrik Reinfeldt.

 – Gamla människor säger att situationen just nu påminner om 30-talet i Tyskland. Många svenskar vet inte vad de har att göra med. Det här har accelererat snabbare än någon anat. Politikerna borde gå upp och fördöma det här kraftigt. Reinfeldt är ju statsminister. Både han och oppositionen har varit alldeles för tysta.

"Israel jämförs med nazityskland"

Jonathan Leman, som jobbar för den antirasistiska stiftelsen Expo, ser hur antisemitismen ökar runt om i Europa. 

Han menar att det här kan vara den "värsta situationen för judar sedan andra världskriget".

– I Frankrike har man angripit en rad synagogor. Likaså i Turkiet. Det är båda länder där det har varit en stark stark antisemitisk opinionsbildning på grund av antingen politiker eller andra inflytelserika personer.

Jonathan Leman säger att antisemitismen nu triggas i gång av kriget.

– Det handlar om att man inte skiljer på judar i största allmänhet och på staten Israel. Men också om att man ger uttryck för en anti-judisk världsbild där man placerar judar i centrum för allt som är fel i världen. Nu blir den pågående debatten kring Gaza en arena för detta hat.  

För att hantera problemet tror Jonathan Leman att det krävs en rad insatser.

– Det handlar både om att politiker går ut och markerar, men även om utbildningsinsatser, krafttag mot hatbrott och att förstärka säkerheten för judar. Det finns inte en åtgärd, utan många.

Satsar två miljoner

I "Partiprogrammet" förklarade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) hur allvarligt regeringen ser på antisemitismen.

Nyligen har man därför beviljat två miljoner kronor för att öka säkerheten för judar.

Men Ullenhag tror inte att det är tillräckligt.

– Nä, det tror jag inte. Men det är djupt tragiskt att pengarna behövs. Jag kom nyss från den judiska synagogan i Göteborg där en pappa berättade för mig att han varnat sin 11-åriga dotter, som skulle åka på läger, att säga att hon var judinna. Den rädslan, den är på allvar, sa han och fortsatte:  

– Så det räcker inte med två miljoner kronor till judisk säkerhet, men det är en viktig signal till alla judar i Sverige, att de inte är ensamma.