Dagens namn: Fredrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

JK "friar" Lexbase igen

"Beslutet obegripligt"

Över 2000 personer ställde sig bakom en ny anmälan mot Lexbase om förtal.

Men JK anser återigen att det inte är påkallat från allmän synpunkt med ett åtal.

– JK:s ställningstagande är fullkomligt obegripligt, säger Torgny Jönsson vid föreningen reclaimJustice som drivit fallet.

Den kritiserade databasen Lexbase som säljer domar anmäldes i början av juli till Justitiekanslern JK, som är ensam behörig åklagare att pröva om allmänt åtal för yttrandefrihetsbrottet förtal ska väckas.

Men JK har kommit fram till samma sak som vid tidigare anmälningar - att förundersökning inte ska inledas.

– Oavsett om det i detta fall skulle föreligga förtalsbrott eller inte, ger uppgifterna i anmälan inte underlag för bedömningen att det från allmän synpunkt motiverar ett ingripande genom allmänt åtal, skriver JK Anna Skarhed i beslutet som kom tidigare i somras.

”Vilsegången rättshaverist”

Ansvarige utgivaren för Lexbase, Jonas Häger, menar att anmälan mot honom var obefogad och säger i en kommentar:

– Det är hög tid att även media börjar inse att Torgny Jönsson är en vilsegången rättshaverist. Han har tillräcklig många konstigheter anhängiggjorda vid svenska domstolar och myndigheter för att sedan länge kvala in som en traditionell haverist.

Torgny Jönsson, tidigare dömd för omfattande bedrägerier och även kallad Maffians bankir, är besviken över bakslaget. Han kallar personerna bakom Lexbase för ett rövarband.

– Beslutet är i högsta grad anmärkningsvärt. Om det någonsin funnits ett förtalsmål i Sverige där det föreligger ett allmänt intresse att få det prövat, är det ju här. Och den uppfattningen delas uppenbarligen av justitieminister Beatrice Ask eftersom hon menar att alla som blivit drabbade ska anmäla.

Ger inte upp

Torgny Jönsson uppger att kampen för att stänga Lexbase kommer fortsätta. Inte minst genom de två enskilda åtal som väckts mot Jonas Häger gällande grovt förtal.

Den 9 och 10 september kommer muntlig förberedelse hållas i Stockholms tingsrätt.

 

 

Läs mer