Dagens namn: Vilhelmina, Vilma
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

”Jag är rädd, men det är inget hinder”

Mahin sänder iransk feministisk tv från en källare i Sverige

SÄNDER FRÅN HEMLIG ADRESS. 1979 deltog Mahin Alipour i revolutionen i Iran. Sedan 20 år bor hon i Sverige och ägnar ledig tid åt tv-­programmet ”Alaihe ­Tabieiz”. ”Som kvinna blev jag förtryckt i Iran efter revolutionen. När jag kom till Sverige som politisk flykting kunde jag inte släppa taget”, säger hon.   SÄNDER FRÅN HEMLIG ADRESS. 1979 deltog Mahin Alipour i revolutionen i Iran. Sedan 20 år bor hon i Sverige och ägnar ledig tid åt tv-­programmet ”Alaihe ­Tabieiz”. ”Som kvinna blev jag förtryckt i Iran efter revolutionen. När jag kom till Sverige som politisk flykting kunde jag inte släppa taget”, säger hon. Foto: CAROLINA BYRMO

Varje vecka sänder Mahin Alipour feministisk tv från en hemlig källare någonstans i Stockholmstrakten.

Programmet kan ses i hela världen och tar upp frågor som rör kvinnors rättigheter.

– Fast dagens program är roligt. En man har sagt att kvinnan är som en ­kebab, säger hon.

Framför ett grönt skynke i en källare på hemlig adress sitter Mahin Alipour och pratar in i en ­kamera på persiska. I rummet finns även teknikern Gholamreza ­Somand och medarbetaren Elham Sameri, som ibland är programledare.

– Dagens program är roligt. Det handlar om att en religiös ledare i Iran har sagt att kvinnan är som maträtten chelokabab. Det är en populär maträtt i Iran som består av ris och kebab. Alla tycker den är god och därför måste den täckas över, säger han. Han lägger skulden på kvinnan och tycker alla kvinnor måste beslöja sig, säger Mahin Alipour.

Fokus på jämställdhet

Programmet hon just spelat in heter ”Alaihe Tabieiz” och sänds en gång i veckan. Fokus ligger på att bevaka och lyfta jämställdhetsfrågor i ett globalt perspektiv. Återkommande ämnen är hedersmord, bortgifte och tvångssterilisering, både i Sverige och i andra länder.

– Jag vill vara en bro mellan vad som händer i olika delar av världen och försöker stödja den globala kampen för kvinnors rättigheter. Kvinnofrågor kan inte separeras från politiken. Vi uppmanar folk att förstärka rörelser som jobbar för jämställdhet.

Avsnitten läggs ut på satellitkanalen Kanale Jadid och kan ses i hela världen. De läggs även ut på You­tube och delas i sociala ­medier. Bland annat finns tittare i Iran, Afghanistan och Syrien.

– Den statliga tv:n i Iran är väldigt censurerad. Ung­domarna där är trötta på det och tittar hellre på europeisk och amerikansk tv på nätet. De är vårt hopp. Ungdomar och internet kan tillsammans bli väldigt starka och farliga för diktatorer. Se bara på revolutionen i Egypten, säger Mahin Alipour.

Tittarna tackar

Efter varje avsnitt är det alltid tittare som hör av sig. Ofta för att tacka för att programmet finns. Andra är hotfulla och otrevliga.

– Det är inte roligt att bli hotad, men det har blivit vardag. Jag kan bli rädd, men rädslan är inget hinder, de kan inte stoppa mig. Man ska förändra, det är det värt. Det här är det minsta jag kan göra som kvinna i ett fritt land.

Tv-programmet Alaihe Tabieiz

 Alaihe Tabieiz betyder "mot diskriminering" på persiska.

 Programmet har sänts sedan år 2000 och kan ses på newschannel.tv

 Avsnitten visas på lördagar 10:00 iransk tid (07.30  svensk tid).